Informasjon om koronavirus

Vi har samlet all informasjon om koronaviruset her.

Hvis du kjenner symptomer på smitte, kan du bestille test på luftveisklinikken.

Bestill time digitalt fra skjema (innlogging med bank ID)

Testtelefon 33 31 04 00
Telefontider: mandag-fredag fra kl. 08.30-15.00, lørdag og søndag fra kl. 09.00-14.00.

Koronasituasjonen - råd til serveringssteder i Færder og smittevernplakater

Klikk for stort bildeRåd og kjøreregler fra kommuneoverlegen til serveringssteder i Færder kommune: 

Kjøreregler 

  • Gi alle ansatte innføring i de forhåndsregler dere tar. 
  • Heng opp plakater med smittevernråd. Her er link til plakat fra Folkehelseinstituttet med smittevernråd.
  • Ansatte skal ikke gå på jobb hvis de har symptomer på luftveissykdom
  • Minsk antall bord og stoler på serveringssteder 
  • Sett en begrensning på antallet mennesker som er inne i lokalet samtidig. 
  • Ved kø: pass på å ivareta 1 meters avstand. 
  • Minst 1 og helst 2 meters avstand mellom bord og 1 meters avstand mellom gjester, hvis man ikke er i samme husstand.
  • Ingen selvbetjening av mat eller utstyr som vannglass, bestikk, servietter, salt og pepper, ketchup etc. 
  • Buffet er ikke lov. 

Renhold 

  • Vask mellom hver bordsetting: Vask av bord og stolrygg etter hver bordsetting, med grønnsåpevann, klorvann eller lignende og/eller spriting. Bruk gjerne torkypapir eller lignende for enkel og sikker vask mellom besøk. 
  • Ha hyppig renhold: Ta forhåndsregler med hyppigere renhold, og ha tiltak med vask og desinfeksjon av overflater som bankterminaler, dørhåndtak og kraner. Vær spesielt nøye med hyppig renhold i tilknytting til WC/toalett – kraner, dørhåndtak og toalettsete. 
  • Legg til rette for god håndhygiene for gjester: Spritbeholdere settes tilgjengelig ved inngangsparti og wc som et minimum. Gjerne en beholder per bord hvis mulig. 

Servering 

  • Husk god håndvask: Det vil si 30 sekunder med såpe og vann. Sett gjerne opp veiledning for håndvask for ansatte på alle steder det er mulig å vaske hendene sine. 
  • Vask mellom bordsetting: Vask hender mellom hver servering
  • NB! Når man rydder av bord er kontaktsmitten særlig stor. 
  • Bruk arbeidsklær: Det anbefales at serveringspersonell ikke benytter samme klær på jobb som hjemme for å hindre smittespredning. 

NB! Gjester som ikke tar hensyn til retningslinjer, kan bortvises.

Smittevernplakater

Skriv ut smittevernplakater, og heng opp i serveringslokalet: 

Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde 

 

 

 

 

 


  

Hvordan smitter koronavirus?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  1. Primært gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  2. Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
  3. Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

Det er ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat eller emballasje. 


Nedenfor er linker til Helsedirektoratet, Mattilsynet og Helsenorge for mer informasjon

Informasjon fra Helsedirektoratet om serveringssteder.

Hvordan forebygge smitte - informasjon fra Helsenorge

Informasjon fra Mattilsynet.