Miljøterapeut og aktivitetsdoktor

Klikk for stort bildeIda Heiborg Hagen
Det beste med jobben min er kommunikasjonen med menneskene.

Fortell om jobben din

Jeg jobber på Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter på en avdeling som heter Lindholmen. Beboerne som bor her har enten en demenssykdom eller kognitiv svikt. Jobben min som miljøterapeut og aktivitetsdoktor omfatter mye.  På Bjønnesåsen har vi en visjon om personsentrert omsorg og dette praktiseres i aller høyeste grad.  Den personsentrerte omsorgen bruker personalet i behandlermetoden og kommunikasjonen og det er også da aktivitetsdosetten kommer inn som en forlengelse eller metode for å utføre personsentrert omsorg. Alle beboere trenger å føle at de fremdeles blir sett som det individet de er og ha faste aktiviteter i uka som er skreddersydd for hver og enkelt. Ved at hver og enkelt får dette tilbudet kan de fortsatt føle seg som mennesker som fortsatt føler livskvalitet og mestring og mening i hverdagen selv om de er på siste delen av sitt liv.  

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

En typisk arbeidsdag for meg er å møte mine kollegier på morgenen hvor vi får morgenrapport av nattevakt. Deretter blir vi ansatte fordelt ved å ha ansvar for ulike beboere og så starter dagen. Hvordan hver og enkelt beboer starter dagen er individuelt tilpasset. En liker å våkne til ”radio retro” og få kaffe og frokost på sengen. En annen får kanskje veiledning i stell på rommet og setter seg deretter og ser på god morgen Norge mens han drikker kaffe og spiser skiver smurt av vår flinke kokk på post. Andre liker å møtes ved frokostbordet i fellesområdet og drikke kaffe, lese avisen og prate sammen. Etter hvert som dagen går nyter vi naturen og solen i vår egen sansehage, steker vafler, beboerne drar på fellesaktiviteter og/eller de får utført sin aktivitetsdosett. To ganger i uka har vi også ballongtrim der flere beboere deltar med god gammeldags musikk, både på norsk og engelsk. Det hender at noen beboere som ofte kan være litt passive klapper i hendene og smiler og danser i rullestolene i etterkant av denne trimmen.

Hvorfor søkte du stillingen?

Jeg søkte på stillingen fordi dette med aktivitetsdosetten virket så spennende og interessant måte å arbeide på. Jeg har selv bakgrunn som lærer, Bachelor i Språk og Kultur med pedagogikk i musikk så det å kunne være kreativ og komme med noe nytenkende og spennende ideer gav meg blod på tann.

Hva er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er kommunikasjonen med menneskene. Ved å kommunisere gjennom lagene på tross av sykdommen, som man kanskje før har sett som et hinder, klarer jeg å kommunisere med de som bor hos oss ved at de føler seg sett og hørt som det individet de er. 

Jeg vil i tillegg legge til de små øyeblikkene. En kone og mann som før pleide å danse sammen på fritiden fikk sjansen her om dagen på å endelig danse sammen igjen på vårt Færder Ball på Teigar ungdomsskole. En dame som ikke vil stå opp, men når vi begynner å synge ”Hva var vel livet uten deg” stråler smilet og hun synger for full hals med og sprer smil og  glede ute i fellesarealet når hun kommer ut blant de andre. Vi har også egen ”Livsgledeuke” hvert år der bebeoere får kjøre tur med gamle veteranbiler, ha aktivitetsdag med rullestol og rullator race og i tillegg får de oppleve ”intimforstilling” med ballettdansere som har sin turne gjennom bygget på hver avdeling. 

Hva er utfordrende med jobben din?

Det som kan være utfordrende er tidspresset som ligger godt innarbeidet i sykehjems kulturen, hvordan å jobbe som best mulig team for at våre beboere skal få de mest optimale dagene. 

Andre utfordringer kan være at vi av og til har utagerende pasienter og hvordan bruke miljøarbeid mest og best mulig for å verne og forhindre at det skjer og hva vi skal gjøre når det skjer. Heldigvis får vi masse veiledning om dette fra fagpersoner som er spesielt utdannet innenfor psykiatri. 

Utfordringer er også en stor del av jobben som gjør det spennende, at vi kan jobbe på tvers av ulike fagpersoner på avdelingen, eksempel: lege, sykepleier, miljøterapeut, helsefagarbeidere og assistenter. Sammen samarbeider vi om visjonen at alle på Bjønnesåsen skal ha det godt. 

Les mer på aktivitetsdosetten.no for mer informasjon.

Våre ledige stillinger