Besøk i institusjoner i Færder kommune

Klikk for stort bilde

Syke og eldre er sårbare for smitte av koronaviruset. Mange eldre har levd med strenge besøksrestriksjoner i lang tid. Når en stor andel av sykehjemsbeboerne nå er vaksinerte, kan det lettes på noen av tiltakene. Det er betydelig mindre risiko for covid-19 etter vaksinasjon, men risikoen forsvinner ikke da vaksinen ikke gir full beskyttelse hos alle. Det kan ta inntil to uker fra 2. vaksinedose er gitt før best mulige beskyttelse er oppnådd for den enkelte.

Nye besøksrutiner etter at majoriteten av beboerne er ferdig vaksinerte

Endring av besøksrutiner i institusjoner skjer to uker etter at majoriteten av beboerne har fått vaksinedose nr. 2. Tidspunkt for iverksetting av endringene vil variere mellom institusjonene:

• Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter: 10. februar
  • Smidsrød helsehus og Villa Smidsrød: 18. februar
  • Tjøme omsorgssenter: 25. februar

En gledelig endring for nærkontakter

Hvis både den besøkende og beboeren er vaksinert, kan de ha nær fysisk kontakt. I tillegg kan beboere ha nær kontakt med et begrenset antall uvaksinerte, nære besøkende. Disse bør være de samme personene over tid, og som beboeren selv har definert som sine nærmeste.

Disse besøksrutinene gjelder til ferdig vaksinerte beboere

• Av hensyn til ikke-vaksinerte beboere ønsker vi at besøk foregår i beboers rom.
  • Besøk avtales på forhånd. Dette gir ansatte mulighet til å gi god informasjon om vaksinasjon, besøksrutiner og nødvendige smittevernrutiner.
  • Besøkende skal fortsatt registrere seg ved ankomt grunnet smittesporing - som fremdeles kan bli aktuelt.
  • Smitteråd* til besøkende skal fremdeles følges av alle besøkende.
  • Uvaksinerte beboere kan ha behov for å skjermes mer enn de vaksinerte beboerne. Det vil derfor i større grad være lokale bestemmelse og individuelle vurderinger for å ivareta den enkelte.
  • Personer som av ulike grunner er i karantene skal ikke komme på besøk før karantenetiden er over.
  • Personer som er/skal testes for korona kan ikke komme på besøk før negativt prøvesvar foreligger.

Besøk til uvaksinerte beboere

Virksomhetsleder og behandlende helsepersonell, sammen med pasienten og pårørende, skal gjøre en vurdering av risiko for smitte og pasientens behov for besøk. Besøk til uvaksinerte beboere forutsetter at:

• Smittevernråd* følges.
  • Besøket er godkjent av sykehjemmet ved institusjonsleder.
  • Antall besøkende begrenses innendørs slik at avstand kan ivaretas, 1 meter - helst 2 meter.
  • Det skal helst ikke være fysisk kontakt mellom besøkende og pasienter/beboere.
  • Besøket begrenses i tid.
  • Tid/sted for besøket avtales med avdelingen på forhånd.
  • Besøket foregår på pasientens rom eller ute.

* Smittevernråd til alle besøkende

Besøkende skal:

• Være uten noen symptomer på luftveisinfeksjon og/eller andre akutte sykdomstegn og skal ikke være i karantene.
  • Dersom pårørende har hatt luftveisinfeksjon skal de ha vært uten symptomer i 24 timer før de kommer på besøk.
  • Utføre håndhygiene før besøkende går inn i institusjonen.
  • Holde minst 1 meters avstand til andre, helst 2 meter.
  • Utføre håndhygiene når besøkende forlater institusjonen.

Ved sterk mistanke om smitte eller påvist smitte gjelder egne regler.

Praktisk gjennomføring av besøk i institusjoner

• Besøkstid Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter og Tjøme omsorgssenter: kl.11:00-19:00.
  • Besøkstid Villa Smidsrød og Smidsrød helsehus: kl. 13:00-18:00.
  • Besøkende tar kontakt med personalet pr. telefon/dørklokke når de ankommer.
  • Hvis besøkende har med mat/drikke bør alle utføre håndhygiene før maten serveres og inntas. Besøkende kan ikke benytte felleskjøkken og det vil ikke bli tilbudt servering under besøket.
  • Det bør føres oversikt over besøkende for å kunne smittespore effektivt ved behov.
  • Besøkende skal gi sitt samtykke til at oversikt over besøkende noteres.
  • Besøkende informeres om at de ved symptomer på covid-19 med påfølgende prøvetaking, skal opplyse om at de har vært på besøk i institusjonen som del av smitteoppsporingen. Får de påvist Covid-19, skal dette umiddelbart meldes til leder i avdelingen der besøk er gjennomført.
  • For besøk i friluft gjelder de samme retningslinjene som for besøk innendørs.

Ved stor pågang av besøkende

Vi erfarer at pågang av besøkende til enkelte avdelinger i institusjonene er stort. Vi ønsker at alle våre beboere skal kunne ta imot besøk samtidig som vi har ansvar for å gjennomføre nødvendige hygienetiltak for å unngå smitte så lenge ikke alle pasienter er vaksinert. For at personalet skal ha mulighet til å ivareta nødvendige hygienetiltak i avdelingen kan det unntaksvis gjøres følgende tiltak:

• Antall besøk pr. pasient avgrenses til 2 besøkende 1 gang pr. dag.
  • Besøk avgrenses til 1 times varighet.

Det er avdelingen i samråd med kommuneoverlegen som avgjør om disse tiltakene skal være gjeldende i en avdeling.

Vi ber om at våre anbefalinger respekteres av hensyn til sårbare beboere i våre institusjoner

Færder kommune legger også til rette for digitale løsninger for kontakt mellom pasienter/beboere og pårørende.

Det er kommunelegen, sammen med kommuneledelsen, som beslutter når forsterkede tiltak i helse- og omsorgsinstitusjoner i kommunen bør vurderes.

Retningslinjene vil revideres og kan endres ved nye anbefalinger fra helsedirektoratet og/eller lokale vurderinger av smitterisiko.

Les gjerne informasjonen på FHI sine nettsider før besøk: