Færder nasjonalpark har et av de rikeste livsmiljøene i landet. Her finnes det sjeldne naturtyper og er leveområde for et mangfold av planter, dyr og insekter. Nasjonalparken skal også verne kulturminner, og gi mennesker plass til uforstyrrede naturopplevelser og enkelt friluftsliv.
Færder nasjonalpark er lett tilgjengelig både med båt, bil og kollektivtransport. Båtturer, padling, vannsport, fotturer, fiske og bading er populære aktiviteter. Filmene under viser noen eksempler på aktiviteter året rundt:
Engelsk versjon av animasjonsfilmen
Mer informasjon om padleleder i nasjonalparken finner du her.
Atferd i Færder kommune og i Færder nasjonalpark
Du kan kjøre båt/kajakk i hele nasjonalparken, bortsett fra 50 meter fra land i sjøfuglområdene 15. april–15. juli. Færder kommune har satt lokal forskrift om fartsgrenser.
Vannscooter er forbudt i nasjonalparken.
Bruk av droner er ikke tillatt i Færder nasjonalpark.
Motorisert ferdsel på land er ikke tillatt, med noen unntak for blant annet jordbruk.
Rast hvor du vil i utmarka, og slå gjerne opp telt. Hovedregelen etter friluftsloven er at du kan telte i inntil to døgn uten grunneiers tillatelse. Det er gode fasiliteter for telting flere steder, blant annet på Vestre Bolæren og Ildverket. På offentlige friluftsområder kan du telte inntil 14 dager. Noen få steder er det forbudt å sette opp telt. Dette gjelder på Ruseodden på Østre Bolæren, på Sandø, Østre Bustein og i Moutmarka. Dette er en unntaksregel fra allemannsretten.
Det finnes også to padlehuker som kan benyttes til rasting og overnatting. Padlehukene finner du på Østre Bolæren og på Ildverket.
Rydd opp etter deg, og ta med søppel hjem. Tømming av båttoalett i sjøen er forbudt i hele nasjonalparken. Det er tømmestasjon på Verdens Ende.
Du kan tenne bål eller engangsgrill, men aldri på svaberg og annet fjellunderlag. Varmen kan føre til at fjellet sprekker, og gi uopprettelig skade. Bruk gjerne en tilrettelagt bålplass. Det er bålforbud i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Hele året kan du likevel tenne kaffebål i vannkanten på sand og grus, dersom du er forsiktig og slukker bålet fullstendig før du forlater stedet. Ved ekstrem tørke kan lokale myndigheter innføre totalforbud mot bål og grilling.
Fiske, skjellsanking og plukking av bær og sopp til eget bruk er greit. Det samme gjelder plukking av vanlige blomster.
Husk båndtvang i perioden 1. april–15. oktober.
I alle sjøfuglområdene gjelder båndtvangen hele året. Hele sommeren og fram til 15. oktober beiter sau og andre husdyr flere steder i nasjonalparken. Som hundeeier er du ansvarlig for at hunden ikke skader eller plager beitedyr, ville dyr eller fugler.
Det er ikke tillatt å flytte på løsmasser, rullestein og liknende.
Nyt naturen, men husk at:
- telt/hengekøye ikke er tillatt i Moutmarka
- hunden skal holdes i bånd 1. april til 15. oktober
- bål og grilling skal foregå på tilrettelagt bålplass. Se kart (PDF).
God tur!
Besøkssenter Færder nasjonalpark
Besøkssenter Færder nasjonalpark skal informere og skape engasjement og aktivitet rundt nasjonalparken. Dette skjer gjennom arrangementer, naturveiledning for barnehager og skoler, utlån av aktivitetssekker med feltutstyr, guidede turer, aktivitetskafe og en digital, interaktiv utstilling ”På kanten av havet”. I tillegg er besøkssenteret et samlingspunkt for forskning og forvaltning. Her kan store og små ha en lærerik og morsom heldagsopplevelse sammen i storslagen natur.
Færder nasjonalparkkommune
Færder kommune ble offisiell nasjonalparkkommune i 2019. Da ble det laget skilt ved flere innfartsårer til kommunen, og samtidig ble det laget to "Velkommen til"-skilt som er satt opp ved parkeringen på Verdens Ende og ved havna på Østre Bolæren.
En nasjonalparkkommune har områder som er vernet som nasjonalpark. Kommunen skal aktivt legge til rette for besøkende som vil oppleve nasjonalparkene og områdene rundt, samtidig som natur- og verneverdier blir tatt vare på.
Nyttige lenker