Planlegger dere bryllup?

Før dere gifter dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Dere kan søke om prøving av ekteskap digitalt. Det er skatteetaten som prøver ekteskapsvilkårene er oppfylt og som utsteder prøvningsattest. Dersom slik attest ikke foreligger, kan kommunen ikke foreta vigsel.

Det betyr at dere logger dere inn på skatteetaten.no og oppgir en del opplysninger. Behandlingstiden kan være inntil tre uker dersom det er behov for manuell oppfølging, så vær ute i god tid, men likevel ikke mer enn fire måneder før bryllupet skal stå. En prøvingsattest er kun gyldig i fire måneder, fordi opplysningene dere oppgir må være ferske.

Begge kommende ektefeller er selv ansvarlig for å fylle ut hver sin egenerklæring, og forloverne fyller ut forlovererklæring.

Noen må fylle ut litt mer:
Har du for eksempel vært gift før, vil det i noen tilfelle være behov for å legge ved en erklæring om skifte.
Ønsker du å endre navn, må du fylle ut en melding om endring av navn.
Alt kan fylles ut digitalt via Skatteetatens nettsider.

Når saken er ferdig behandlet, får dere melding om å logge dere inn i Altinn.no for å laste ned prøvingsattesten som bekrefter at dere kan gifte dere. Prøvningsattest skal sendes til Færder kommune. Prøvingsattesten kan dere velge om dere vil sende videre fra Altinn i en e-post til Færder kommune (postmottak@faerder.kommune.no), eller om dere vil sende den pr. post til Færder kommune, Postboks 250 Borgheim, 3163 Nøtterøy, i god tid før vigselen. Gratulerer! Nå er dere klare for å inngå ekteskap!

Ønsker dere mer informasjon om hva som kreves for å gifte seg, se Skatteetatens nettsider.