Årsplan Oserød barnehage

6 Samarbeid mellom hjem og barnehage

Barnehagen er et supplement til hjemmet, og i Oserød barnehage er vi opptatt av et godt samspill med dere hjemme. Dette samarbeidet skal være preget av gjensidig respekt og likeverd.

Foreldrene/foresatte har hovedansvaret for barna sine. Vår oppgave er å bistå hjemmene og sammen med dere ta ansvar for barnas utvikling, omsorg, danning, lek og læring.

Foreldre har ansvar, verdier og ønsker for sitt barn. Gjensidig respekt og anerkjennelse, samarbeid og dialog er viktig slik at det blir sammenheng i barnets hverdag. Gi og få informasjon som er viktig for barnet.

Når barnet begynner i Oserød barnehage skal vi raskt ha en oppstart samtale/bli kjent samtale med foreldre/foresatte om barnet og forventningene til hverandre.

Nye barn og foreldre vil få tilbud om besøksdager.

Vi skal opprettholde god informasjonsflyt, hvis det er mulig skal vi ta oss tid i hente/bringe situasjon eller telefon/mail. Det kan være mange barn og få voksne i bringe og hente tiden og det er vanskelig for den ansatte å gå fra eller stå å prate lenge.  Da kan det være bedre å ta en kort tlf eller be om tid for å snakke sammen.

Foreldre samtaler:

I utgangspunktet er det tilbud om to foreldre samtaler i året. Høst og vår. Det kan selvfølgelig være behov for å ha samtaler oftere.  Det avhenger av barnet. Det gjøres avtaler med pedagogisk leder som setter opp tider.  Samtalens mål er å kartlegge barnets trivsel og utvikling, med basis i foreldrenes opplevelser og observasjoner i barnehagen. Dette for å styrke samarbeidet mellom hjem og barnehage og sette fokus på barnet. 

Foresatte og pedagogisk leder/barnehagelærer har en egen samtale på våren for skolestarterne som også involverer barna.  Det fylles ut et skjema som følger barnet over til skolen i samtykke med foreldre og barn. 

Vi bestiller tolk hos familier som ikke snakker norsk.

Foreldremøter:

Vi har avdelingsvis foreldremøter i løpet av høsten. Vår halvåret har vi møte dersom det er saker, ønsker eller behov for det. Det kan også arrangeres foreldremøte med tema i regi av barnehgen eller FAU.

Foreldreråd:

Foreldrerådet består av alle foreldrene/foresatte til alle barna i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme felles interesser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehage miljø. Foreldrerådet skal bli forelagt, og ha rett til å utale seg i saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU):

Det er ikke lovpålagt, men kan ofte være en effektiv måte å samarbeide på. Består av 2 foreldrene fra hver avdeling (foreldrerepresentanter). Disse blir valgt av alle foreldrene (foreldrerådet) på første foreldremøte. Fortrinnsvis kan man velges for 2 år, med en på valg hvert år for å få kontinuitet.

Foreldreutvalget velger 2 foreldrerepresentanter til Samarbeidsutvalget (SU). En av disse velges som leder.

Samarbeidsutvalg (SU):

Etter § 4 i barnehageloven er det pålagt å ha et samarbeidsutvalg. Samarbeidsutvalget skal bli forelagt og har rett til å uttale seg om saker som er viktige for barnehagens innhold,  godkjenne årsplan, store driftsendringer og forholdet til foreldrene. De har ofte også hørings og- uttale rett i forhold til saker som gjelder barnehagesaker på kommune og regjeringsnivå.

 Samarbeidsutvalget består av:  2 foreldrerepresentanter, 2 representanter fra de ansatte,1 politiker, Styrer er sekretær.

FUB: Kommunalt foreldreutvalg for alle barnehagene i Færder, se forsiden