Klart for ny Østersdugnad

Stillehavsøsters. Foto. - Klikk for stort bilde Vestfold og Telemark fylkeskommune

1. mai gikk startskuddet for Østersdugnaden i Vestfold og Telemark 2021. Målet er at folkedugnaden skal bidra til å redusere fremveksten av den fremmede arten i alle kystkommunene i fylket.

Stillehavsøsters er en uønsket og fremmed art som har hatt en eksplosiv vekst langs kysten, og som har svært negativ innvirkning på både andre arter i havet og friluftsliv. For å begrense artens vekst, inviterer Vestfold og Telemark fylkeskommune igjen til Østersdugnaden, en folkedugnad hvor alle kan bidra til å fjerne stillehavsøsters fra kysten.

Plukkerekord i 2020

Gjennom Østersdugnaden kan alle som vil gi et bidrag til livet både under og over havoverflaten. I 2020 sørget plukking i regi av Østersdugnaden for at det ble plukket 30 161 kilo av de knivskarpe skjellene på 249 områder i fylket – en dobling fra året før.

- Selv om mange dugnader ble avlyst i 2020 grunnet korona, var det mange som gjennomførte private plukkedugnader i små grupper, og vi gjennomførte mye plukking selv. Etter hvert som myndighetene lettet på smittevernstiltakene, ble det gjennomført flere og større plukkedugnader. Både hyttevel, lag, foreninger, organisasjoner og enkeltpersoner bidro til imponerende 329 plukkedugnader i 2020, forteller prosjektleder Kristian Ingdal i fylkeskommunen.

Alle kan bidra

Innbyggere i alle kystkommunene oppfordres nå til å bidra i bekjempelse av stillehavsøsters på lokale strender og badeområder i sitt område. Fra 1. mai kan alle registrere det de plukker på nettsiden østersdugnaden.no, hvor det også finnes mye nyttig informasjon om stillehavsøsters.

- Her kan publikum finne informasjon om mye ved stillehavsøsters, som plukkerutiner og matsikkerhet. Via et kart kan alle registrere det de plukker, få oversikt over innsamlingspunkter og områder som bør plukkes, og melde inn behov for henting av skjell, forklarer nyansatt feltansvarlig i Østersdugnaden, Maren Elise Bonsaksen.

Det er også utarbeidet en plukkeveileder som kan lastes ned fra nettsiden. Østersdugnaden er behjelpelig med opplæring, veiledning, utlån av nødvendig utstyr og henting av plukkede skjell.

Facebook-siden Østersdugnaden deler prosjektet innhold som artikler og invitasjoner til dugnader.

Linker