6 Samarbeid mellom hjem og barnehage
Kjennetegn på vårt samarbeid mellom hjem og barnehage
Vårt utgangspunkt for foreldresamarbeid er at det er foreldrene som best kjenner barna sine, og det er foreldrene som er de viktigste voksne i barnas liv. ”Barnehagen skal være en arena som sikrer barna gode utviklingsmuligheter i nært samarbeid med hjemmet”. Barnehagelovens §1, 2 og 4.
Engasjerte foreldre er en viktig ressurs for barnehagen. Barnehagepersonalet har et hovedansvar i å fremme god kontakt og samarbeid med foreldre, men foreldre er også ansvarlig for den kontakten som oppstår. Denne kontakten er nødvendig for at reell foreldremedvirkning skal kunne skje.
Foreldremedvirkning innebærer at foreldre tar del i barnehagens virksomhet, uttrykker egne tanker og meninger og er med på å utforme det tilbudet som barnet gis i barnehagen.
For å sikre samarbeid og foreldremedvirkning skal hver barnehage ha et foreldreutvalg og et samarbeidsutvalg. Andre arenaer foreldre kan påvirke barnehagen er foreldremøter, foreldresamtaler, foreldreundersøkelser og i det daglige møtet med barnehagen.
I den daglige kontakten og samtalene ved bringe og henting av barna har vi god mulighet til å bygge bro mellom hjemme- og barnehageverdenen. F. eks: om vi blir fortalt at barnet har hatt en dårlig natt, kan vi ivareta og forstå barnets adferd bedre.
Godt samarbeid med gjensidig informasjon fremmer barnets evne til å forstå sine omgivelser og til å se seg selv i denne helheten. Det vil også øke sannsynligheten for gode diskusjoner i forhold til mål og metoder for hvordan vi skal forholde oss til ulike sider ved barnets oppvekst både hjemme og i barnehagen.
Barnehagen er også en arena der foreldre knytter nettverk med andre foreldre, og med mulighet til å utveksle erfaringer og praksis i forhold til barns oppvekst.
Foreldresamtale tilbys to ganger i året. Er det behov for en samtale i løpet av året i tillegg til disse to, er det mulighet for det.
Alle foreldrene innkalles til et foreldremøte på høsten. Da bruker vi tiden til å fortelle litt om hva og ikke minst hvorfor vi gjør som vi gjør i barnehagen.
Vi gjennomfører UDIR sin foreldreundersøkelse årlig.
Foreldrerådet (FAU) består av alle foreldrene i barnehagen. Disse har valgt et styre som består av representanter fra alle avdelingene. Den viktigste oppgaven deres er å være bindeledd mellom foreldre og barnehagen. Er det ting man ønsker å ta opp (og ikke vil gå direkte til styrer) er styret i foreldrerådet veien å gå.
Samarbeidsutvalget (SU) består av like mange representanter fra eier (politikere), foreldre og ansatte. I følge loven skal de forelegges alle saker som er av betydning for driften. Godkjenning av årsplanen, budsjett og spørsmål om konstituering er nevnt spesielt.