Retningslinjer for bruk av utstyr i Færderskolen

I norsk skole følger vi gratisprinsippet slik det er beskrevet på Utdanningsdirektoratets sider
Skolen skal dekke undervisningsmateriell. 

Eksempel på dette er:

  • skrive- og tegnesaker
  • lærebøker
  • ordlister
  • kalkulatorer
  • nettbrett eller PC

Erstatning av ødelagt undervisningsmateriell

Hvis en elev ødelegger, eksempelvis et nettbrett eller lærebok, ved et uhell, skal ikke eleven måtte erstatte dette. 

Hvis en elev ødelegger eller skader noe med vilje, er hovedregelen at eleven må erstatte det. Skolen må vurdere erstatningsansvaret ut i fra en rimelighetsvurdering, og ta hensyn til blant annet elevens alder, utvikling, utvist adferd og økonomiske evne. Det er for eksempel svært sjelden at barn under syv år blir pålagt erstatningsansvar, men man kan forvente mer av et barn jo eldre det blir. 

Foreldre kan også bli erstatningsansvarlige. Dette gjelder i tilfeller der skaden har skjedd som følge av at foreldrene ikke har passet på barnet sitt, eller ikke har gjort det som er rimelig å forvente for å forhindre at skaden skjer.

Erstatningsansvar følger av skadeserstatningsloven §1-2

Allerede etablert ordensreglement/skoleregler gjelder for bruk av skolens utstyr, §5 i kommunens ordensregler. (kommunal forskrift)

Digitalt utstyr

I Færderskolen har 1.-6.trinn iPad som læringsbrett, 7.-10.trinn har PC. I løpet av skoletiden vil elevene også møte annet digitalt utstyr som de kan bruke på skolen, for eksempel: BlueBot, micro:bit, 3D-printere osv.

 

Praktisk bruk
 

Digitale enheter oppbevares i hovedregel på skolen for 1.-3.trinn, og ved behov for øving eller arbeid med oppgaver hjemme gis alle elever likeverdige muligheter ved at enheten tas med hjem. 
Det vil i de tilfellene være tydelig for de foresatte hva enheten skal brukes til av læringsarbeid hjemme.

1. Den digitale enheten (iPad/PC) skal alltid være med på skolen ferdig ladet når den har vært med hjem.

2.  Enheten skal brukes til skolerelaterte aktiviteter både på skolen og hjemme. Det er læreren som styrer når enheten skal brukes på skolen. Bruken av digitale enheter baserer seg på pedagogiske hensyn.

3.  For iPad: Beskyttelsesdekslet til iPaden skal alltid være på. For PC: Beskyttelsesmappen (sleeve) til PC-en skal alltid være med og skal alltid brukes under transport.

4. Drikkeflaske må oppbevares separat fra enheten

5. Enheten er skolens eiendom og den skal ikke tegnes eller settes klistremerker på.

6.  Enheten skal ikke tas med til utlandet.

7. Tap, mangler og feil skal umiddelbart meldes til skolen.

 

Tips til å sette skjermfritid på læringbrettet: Hvordan sette skjermfri tid på iPad (PDF, 643 kB)

 

Administrasjon

1. Kommunen følger de nasjonale rådene om digital sikkerhet på enhetene.

2. Enheten kommer ferdig konfigurert og eleven kan ikke installere eller avinstallere programmer/apper. Kommunens styringssystem gir Brukerstøtte innsikt i hvilke programmer/apper som ligger på den enkelte enheten. Brukerstøtte kan ikke se innholdet i de ulike programmene/appene.

3. Skolen kan når som helst be om å få tilbake/oppbevare enheten av tekniske eller praktiske årsaker.

4.  Hvis eleven har filer lokalt på enheten og enheten må tilbakestilles, bør eleven lagre filene i en skyløsning som Showbie eller Microsoft 365 for å ikke miste dem.

5.  Passord for den digitale enheten styres fra skolen og skal være unikt for hver enkelt elev.

6. På skolen skal enheten være koblet til kommunens trådløse nett. Dette nettverket har begrensinger som gjør at elevene ikke kan besøke nettsteder som utgjør en sikkerhetstrussel eller inneholder støtende og diskriminerende materiale, samt fremmer ekstremisme. 

Hjemme kobler man gjerne enheten til sitt private nettverk. Her gjelder de begrensninger dere har satt selv, eller som er satt av deres nettleverandør. Vi anbefaler at dere tar kontakt med leverandøren for å få hjelp til å begrense nettverket.

iPadene kommer med et ekstra filter som stenger enkelte sier, basert på blant annet sikkerhetsanbefalinger fra politiet. 

7.   I programmer/apper som krever innlogging med Feidebruker eller Microsoft 365-bruker har kommunen databehandleravtaler med leverandør av programmet/appen. Disse avtalene ivaretar den enkelte brukers personvern etter personvernforordningen (GDPR).

Tap og skade av digital enhet

1.  Enheten er elevenes arbeidsverktøy, og dersom den eller tilbehøret blir borte eller ødelegges på grunn av hærverk eller uvøren bruk har foreldre erstatningsansvar for enheten og tilbehøret. Bevisst skade eller hærverk på utstyr kan medføre erstatningskrav på inntil kr. 5.000,- i henhold til Skadeerstatningsloven § 1-2 punkt 2. 

2. Om en digital enhet mistes eller blir stjålet har brukerstøtte mulighet for å merke den som tapt (da blir den låst og kan ikke brukes) for deretter å spore hvor enheten befinner seg. Sporingen er kun mulig hvis enheten er merket som tapt og dermed låst.

3. Skade skal meldes skolen via digitalt skadeskjema: Skademelding for digitale enheter i Færderskolen

Slutter på skolen

Når elever slutter på en skole i Færder kommune eller skal flytte ut av kommunen, må enheten og utstyret leveres tilbake. Alt som ligger lagret på den vil bli slettet. Eleven vil også miste tilgangen til skolekontoen i Microsoft 365. Det er derfor viktig at eleven sørger for å gå gjennom filene sine og lagrer det den vil ta vare på, enten på en passende lagringsenhet eller i en skytjeneste den har tilgang til.

Når eleven går ut av 10.trinn slettes alle filer og kontoer ved skoleårets slutt.