3.1
En bruker må selv treffe de tiltak som er nødvendige for at tap av data ikke skjer. Dette gjøres ved å lagre arbeidsrelatert data på kommunens servere. Det tas sikkerhetskopi av alle servere. Lagring av data på lokal harddisk, minnepinner o.l. skjer på brukers eget ansvar. IKT-avdelingen tar ikke sikkerhetskopier av lokalt lagret informasjon. Bruker er ansvarlig for at arkivverdig informasjon blir lagret i kommunes sak og arkivsystem.
3.2
Data fra minnepinner, CD/DVD eller annen type flyttbare media skal kun legges inn på nettverket via PC-er som har installert og oppdatert antivirus programvare. Alle media skal sjekkes for mulige malware2) før overføring av data. Kontakt brukerstøtte eller IKT-avdelingen ved behov for hjelp.
3.3
En bruker må være klar over at sikkerheten mot innsyn fra andre, avhenger av hvor på kommunens nettverk data er lagret. Sensitive data, (taushetspliktbelagt informasjon), må ikke lagres på egen PC, på disketter, minnepinner, CD eller annen type media, eller på servere i TINGHAUG (åpen sone) eller elev/lærer-nettet (VETAN). Slike data skal alltid lagres på Leirfjell (sikker sone). Sensitiv informasjon skal kun skrives ut på skrivere som er koblet opp som sikkerskriver, (”Uniflow”). Bruker må være klar over at data som sendes over nettet, f.eks. i form av e-post, ikke er sikret mot innsyn fra andre. Sensitiv informasjon skal utveksles via kanaler/programmer som er utviklet for dette.
3.4
I forbindelse med etterforskning av mulig brudd på norsk lov, forbeholder kommunen seg retten til å utlevere innholdet av disker, backuptape o.l. til politi eller påtalemyndighet, hvis dette ikke er i strid med andre lovbestemmelser. Arbeidsgiver har videre rett til innsyn i arbeidstagers e-post/hjemmekatalog3) i henhold til personopplysningsforskriften § 9.
3.5
Det er IKT-avdelingen som har ansvaret for hvilken programvare som er installert på kommunens utstyr. All programvare skal være klarert med IKT-avdelingen før innkjøp og installasjon. IKT-avdelingen bestemmer hva som skal installeres av programvare og hvem som kan installere programvare, også lokalt på PC-er.
3.6
IKT-avdelingen har ansvar for at kommunen har tilstrekkelig beskyttelse mot Malware2) i datainfrastrukturen. Ved pålogging blir den enkelte klient automatisk sjekket for virus etc. Vær varsom med å åpne vedlegg og linker. Ikke videresend advarsler om virus på e-post, ta skjermkopi av siden og kontakt brukerstøtte.
3.7
Det er ikke lov bevisst å oppsøke nett sider med porno, pedofili, rasisme og/eller lignende innhold. Brukeren skal ikke bruke Færder kommunens IKT-utstyr til virksomhet som ikke har tilknytning til eget arbeid. Bruker må ta kontakt med en gang brukerstøtte hvis en ved uhell legger igjen spor som medfører ulemper for bruker eller bedriften. Brukerstøtte vil da være behjelpelig med å løse problemet. Hvis bruker blir hindret i å nå ønsket nettside, ta kontakte med brukerstøtte som åpner for adressen. Vær forsiktig med å oppgi e-postadressen ute på nettet. Bruk nettvett, se nettvett.no. Ved arbeidsrelatert behov er det tillatt å laste ned lyd, bilde og videosekvenser.
3.8
Mistenkelige hendelser, trusler og observerte sikkerhetsbrudd skal umiddelbart rapporteres til nærmeste leder. Alle avvik skal meldes IKT-sikkerhetsansvarlig som i dag er IKT-sjef. Oppdager IKT-seksjonen feil bruk av informasjonssystemet tas kontakt med ansattes leder før avviksmelding skrives.
2)Malware kommer av de engelske ordene Malicious Software og er en fellesbetegnelse på ondsinnet programvare.
Eksempler på malware er: datavirus, ormer, trojanere, spyware, adware, backdoors, spam, phishing, pharming, DDoS og keyloggere.
3)H: Hjemmekatalogen er den katalogen den enkelte bruker får tildelt på serveren, som kun brukeren har tilgang til.