Bli med på Østersdugnaden

Stillehavsøsters er en uønsket art som har en eksplosiv vekst i Skandinavia. For å redusere faren for kuttskader ble Østersdugnaden i Vestfold og Telemark etablert i 2019. Målet er at folkedugnaden skal bidra til å redusere fremveksten av den fremmede arten i alle kystkommunene i fylket.

Stillehavsøsters. Foto. - Klikk for stort bilde Vestfold og Telemark fylkeskommune

Stillehavsøsters er en uønsket og fremmed art som har hatt en eksplosiv vekst langs kysten, og som har svært negativ innvirkning på både andre arter i havet og friluftsliv. For å begrense artens vekst, inviterer Vestfold og Telemark fylkeskommune igjen til Østersdugnaden, en folkedugnad hvor alle kan bidra til å fjerne stillehavsøsters fra kysten.

Har fjernet 100 tonn

Gjennom Østersdugnaden kan alle som vil gi et bidrag til livet både under og over havoverflaten. I 2022 sørget plukking i regi av Østersdugnaden for at det ble plukket 14 tonn av de knivskarpe skjellene på 148 områder i fylket. Siden prosjektets oppstart er hele 100 tonn fjernet. Stillehavsøstersen har likevel kommet for å bli, så plukkingen er viktig.

Alle kan bidra

Innbyggere i alle kystkommunene oppfordres til å bidra i bekjempelse av stillehavsøsters på lokale strender og badeområder i sitt område. Alle kan registrere det de plukker på nettsiden østersdugnaden.no, hvor det også finnes mye nyttig informasjon om stillehavsøsters.

- Her kan publikum finne informasjon om mye ved stillehavsøsters, som plukkerutiner og matsikkerhet. Via et kart kan alle registrere det de plukker, få oversikt over innsamlingspunkter og områder som bør plukkes, og melde inn behov for henting av skjell, forklarer feltansvarlig i Østersdugnaden, Maren Elise Bonsaksen.

Det er også utarbeidet en plukkeveileder som kan lastes ned fra nettsiden. Østersdugnaden er behjelpelig med opplæring, veiledning, utlån av nødvendig utstyr og henting av plukkede skjell.

Facebook-siden Østersdugnaden deler prosjektet innhold som artikler og invitasjoner til dugnader.

Video om Østersdugnaden

I videoen under forteller feltansvarlig for Østersdugnaden, Maren Bonsaksen i fylkeskommunen om Østersdugnaden.