Fremmede plantearter

En art betraktes som fremmed for et område hvis tilstedeværelsen skyldes menneskelig transport (bevisst eller ubevisst) og den ikke tidligere har forekommet naturlig i området.

Fremmede arter er en stor trussel mot naturmangfoldet både i Norge og på verdensbasis. De kan gjøre skade på naturen i sitt nye leveområde, blant annet ved å utkonkurrere arter som hører naturlig hjemme der.

Bilde av planten Japanslirekne - Klikk for stort bilde

Artsdatabanken har vurdert risikoen til 2 342 fremmede arter i Norge, og av dem utgjør 441 en høy eller svært høy risiko. På fremmedartslista kan du søke deg frem til og lese mer om hvor stor risiko en bestemt fremmed art har på norsk natur.

Mange av problemartene er planter. I Færder er parkslirekne, rynkerose, kjempespringfrø og hagelupin blant hageplantene som på ulike måter har spredd seg ut i naturen.

Hvordan bekjempe fremmede plantearter:

  • Statsforvalteren har egne informasjonssider om slike hagerømlinger og tiltak for bekjempelse av noen av dem.
  • Miljødirektoratet har også gode tips til hvordan man skal unngå spredning av fremmede plantearter fra hagen.
  • Innførsel, omsetning og utsetting av en rekke fremmede arter er regulert i en egen forskrift.
  • Du kan bidra til oversikt over fremmede arter i kommunen ved å registrere funn på nettstedet Artsobservasjoner.
  • Grunneier har ansvaret for at det ikke spres fremmede arter fra sin eiendom.
  • Planteavfall av fremmede arter kan leveres gratis som restavfall på Lofterød gjenvinningsstasjon. Mindre mengder kan også legges i restavfallsbeholderen hjemme. Mer informasjon finner du hos Vesar.
  • Kommunen har ikke egen tilskuddsordning for fjerning av fremmede plantearter, men staten har en tilskuddsordning som alle kan søke på.
  • Den som eier eller leier en landbrukseiendom der det foregår tilskuddsberettiget jordbruksproduksjon, kan dessuten søke tilskudd gjennom ordningen Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL).

 

Hvis du er usikker på hvilken art du har foran deg, kan du bruke appen Artsorakel.