Stikkledninger for vann og avløp og unntak fra Plan- og bygningsloven

Færder kommune har mange saker som gjelder tilknytning til eksisterende offentlige vann- og avløpsledninger. I utgangspunktet skal disse tiltakene behandles etter forurensningsloven og kommunens standard abonnementsvilkår for vann og avløp, og i tillegg er dette søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningsloven. Dette fremgår også av forurensningsloven § 23 annet ledd. 

Kommunen har et ønske om å gjøre behandlingen av disse sakene så enkel, smidig og effektiv som mulig, både hva gjelder nødvendig behandling etter plan- og bygningsloven og etter forurensningsloven og kommunens standard abonnementsvilkår for vann og avløp. 

Fritak for søknadsplikten etter plan- og bygningsloven 

Etter plan- og bygningsloven § 20-5 første ledd bokstav g) kan kommunen frita «andre mindre tiltak» fra søknadsplikten. Kommunen har derfor utarbeidet et sett med retningslinjer for å klargjøre når et tiltak kan fritas for søknadsplikt etter plan- og bygningsloven, se vedlegget «Retningslinjer for unntak fra søknadsplikt». Her fremgår blant annet hvilke forutsetninger som ligger til grunn, for at det generelle fritaket kommer til anvendelse. 

Søker, som ofte er en ansvarlig rørlegger eller en ansvarlig graveentreprenør, må derfor først sjekke om tiltaket ligger innenfor eller utenfor 100-meters-beltet. Prosessen videre er skjematisk vist i vedlegget «Søknadsprosess».

For å avklare om tiltaket vil bli liggende i eller utenfor 100-metersbeltet kan man benytte kommunens kartløsning. Velg Færder kommune, og huk av for kommuneplan i «Kartmenyen». Søk deretter opp eiendommen med enten adresse eller gårds- og bruksnummer. Her finner du svaret på om tiltaket vil bli liggende innenfor eller utenfor 100-metersbeltet, om det ligger i gult (bolig), oransje (fritidsbolig) eller grønt område (LNF eller friområde).

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retningslinjer for unntak fra søknadsplikt, jf. pbl. § 20-5 bokstav g

Dette gjelder unntak fra byggesøknad i forhold til PBL, ikke unntak fra sanitærsøknad.

Vi gjør oppmerksom på at selv om tiltaket er unntatt fra søknadsplikten, gjelder de materielle kravene i plan- og bygningsloven. Tiltakshaver har dermed også i disse tilfellene ansvar for at tiltaket gjennomføres i samsvar med bestemmelsene gitt i eller i medhold av lov.

Når følgende kriterier er til stede, kan forurensningsmyndigheten (Drift og anlegg) frita fra søknadsplikt etter plan- og bygningsloven:

  • Tiltaket gjelder bolig eller fritidsbolig
  • Tiltaket skal utføres i et byggeområde utenfor 100-metersbeltet (gult eller oransje i kommuneplanen). Tiltak i andre områder skal avklares nærmere med byggesak.
  • Det er ikke krav til nabovarsling av tiltak som unntas fra søknadsplikt
  • Tiltaket må gjelde legging av stikkledninger mindre enn 160 mm i forbindelse med separering av avløp og tilknytning av nye stikkledninger vann og avløp til eksisterende bolig eller fritidseiendom
  • Det er en forutsetning at det gjelder tilknytning til eksisterende avløpsledninger, jf. forurensningsloven § 23 annet ledd
  • Privatrettslige rettigheter ivaretas gjennom søknad om sanitæranmeldelse etter kommunens standard abonnementsvilkår.  Gjelder tiltaket flere eiendommer skal det leveres søknad for hver eiendom.
  • Ansvarsrett ivaretas ved krav om dokumentasjon tilsvarende sentral godkjenning eller erklært ansvarsrett fra firma. I tillegg skal foretaket dokumentere kvalifikasjonskrav til utførende personell. 
  • Tiltakshaver må ha de privatrettslige rettighetene til å utføre tiltaket (legges for eksempel stikkledning over en eller flere naboeiendommer, kreves tinglyst underskrevet avtale med berørt nabo)
  • Ferdigmelding av tiltaket må sendes forurensningsmyndigheten