Den nye Wilhelmsenhallen bygges elektrisk med Klimasats-støtte

Byggeplassen til den nye idrettshallen blir stillere og klimavennlig når diesel blir parkert til fordel for elektriske maskiner.

Skisse av nye Wilhelmsenhallen i Færder kommune. Prosjektet har fått Klimasats-støtte til utslippsfri byggeplass. Illustrasjon: Asplan Viak og Færder kommune.

Færder kommune har fått tilsagn om Klimasats-støtte fra Miljødirektoratet som gjør dette mulig.  Prosjektet er nå ute på anbud, med planlagt oppstart i sommer.

I anbudet er det krav om at det aller meste av maskinparken, som for eksempel gravemaskiner, hjullaster, sakselift, betongpumpe, tårnkran og oppvarming i byggefasen, skal være elektrisk. Dermed blir mye av maskinbruken utslippsfri og mer stillegående enn det som er vanlig. Tiltakene gjør at estimert dieselforbruket fra byggearbeidene kan kuttes med over 60 000 liter.

Klima- og miljøministeren: – En viktig jobb

– Elektriske løsninger i bygg- og anleggssektoren kan gi store klimakutt, samtidig som de gir mindre støy og forurensning til omgivelsene. Nå er det viktig at kommuner og andre utbyggere etterspør disse klimavennlige løsningene. Her går Færder kommune foran med et godt eksempel, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Hurtiglader til gravemaskiner

Færder kommuner oppgir at byggingen av den nye flerbrukshallen på Borgheim vil koste 149,5 millioner kroner uten klimatiltakene på byggeplassen, og 150,5 millioner med dette klimatiltaket. Nå får kommunen 855 000 kroner i Klimasats-støtte fra Miljødirektoratet, som dekker 75 prosent av merkostnadene kommunen har til å leie inn hurtiglader, trafo, strømsentraler og annen elektrisk infrastruktur til byggefasen. Hurtigladeren er på 2 x 200 kW og kan blant annet brukes til å lade gravemaskiner.

Flere klima- og miljøtiltak i den nye hallen

Færder kommune tar også andre grep for å gjøre den nye Wilhelmsenhallen klima- og miljøvennlig. Det skal brukes mye tre i konstruksjonen for å redusere bruken av betong, og betongen som skal brukes er såkalt lavkarbonbetong.

Fasadeplater, lamper og en del annet teknisk utstyr fra den gamle hallen blir gjenbruk i det nye bygget eller andre kommunale prosjekter. Kommunen har også stilt som krav at bygget skal holde passivhusstandard, med mulighet for å oppgradere til plusshus. Plusshus er et bygg som produserer mer energi enn det bruker.

–  Utslippsfri byggeplass er bra for naboene, de som jobber på byggeplassen og for klimaet. Vi tror dette skal bli veldig bra, og det skal den nye flerbrukshallen også bli, sier prosjektleder Eivind Halvorsen i Færder kommune.

Elektriske maskiner som kan brukes på byggeplassen:

  • Gravemaskiner fra 5-30 tonn
  • Hjullaster
  • Sakselift
  • Tårnkran
  • Betongpumpe
  • Byggvarme

Om Klimasats-ordningen

  • Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.
  • Kommunene kan søke delfinansiering til politisk forankrede tiltak, når støtten er utløsende for gjennomføring av tiltak.
  • Klimasats har siden 2016 støttet over 2200 prosjekter i alle landets fylker.
  • I en første utlysning av Klimasats-støtte i 2025 har Miljødirektoratet tildelt 8,1 millioner kroner til sju prosjekter. I andre søknadsrunde, med søknadsfrist 31. mars, skal det tildeles 100 millioner kroner.