Digitale vekter og gode kjøkkenhjelpere gjør SFO grønnere

På Teie skole er ikke matrester bare matrester – de er en del av et større læringsprosjekt. I november i fjor tok SFO i bruk en digital veiestasjon for å registrere matsvinn og annet avfall. Målet? Å skape bevissthet om ressursbruk, miljø og bærekraft, blant både barn og voksne.

Veiestasjonen ble leid inn etter at politikerne i kommunestyret bevilget penger til det i 2024-budsjettet. Leverandøren er det Larvik-baserte selskapet REEN. Kommunen prøver også ut to slike vekter i helsesektoren.

På Teie SFO forteller Britt Laila Asmyr at de i starten veide matrester og skrell. Etter vinterferien i mars begynte de også å veie andre typer avfall som papp, plast og restavfall på SFO. Planen er å utvide prosjektet til også å inkludere elever på 6. trinn som har faget Mat & helse.

Hver uke får tre elver fra 3.trinn være kjøkkenhjelpere. De hjelper til med å forberede måltidene, åpne SFO-kafeen, servere mat og rydde opp. Og ikke minst – de veier avfallet. Barna får dermed innblikk i hvor mye som kastes, og får stille spørsmål og reflektere over det.

– Noen ganger er det ikke så mye, andre dager er det mye søppel, sier en av tredjetrinnselvene.

– En dag var det veldig mye papir. Det er ofte mer papir enn matavfall når jeg har vært her, forteller hun.

Dataene fra veiingen gir tall og statistikk over blant annet matsvinn i kilo. Foreløpig er ikke tallene tatt aktivt i bruk, men Britt Laila forteller at det kommer. Planen er å snakke om dem i samlinger, og la barna selv være med på å finne løsninger for å redusere matsvinn og avfall.

Dame trykker på en skjerm og veier frukt - Klikk for stort bildeBritt Laila Asmyr ved vektstasjonen

Så langt har de veid hele 310 kilo matrester fra tallerkener og over 80 kilo skall og skrell – noe som viser både omfanget og potensialet for å tenke nytt om ressursbruk i hverdagen.

Veiestasjonen har også åpnet nye dører for samarbeid med skolens komposteringsprosjekt. Kristine Steen, som har ansvar for komposten, forteller at de startet med bokashi-kompostering i fjor høst. Matavfallet fra SFO brukes daglig, og varmkomposten står ute i skolegården.

– Alt kan jo egentlig brukes, så og si, sier Kristine.

De knuste eggeskallene brukes i skolehagen, og barna får følge hele prosessen fra rest til jord.

– Ungene synes larvene i komposten er litt ekle akkurat nå, ler Kristine.

På Teie skole er søppel blitt en kilde til undring, kunnskap og engasjement – og barna er med hele veien.