Grågås gir store utfordringer for landbruket og friluftslivet

Grågåsbestanden i Færder kommune har økt betydelig de siste årene, og dette har ført til store problemer, særlig for bønder og grunneiere. Gåsa forsyner seg grovt av avlinger, noe som resulterer i betydelige økonomiske tap for landbruket samt tap av god mat. I tillegg skaper fuglen problemer ved tilgrising av strender og øyer, noe som påvirker både friluftsliv og rekreasjon negativt.

Fra venstre: Odd Einar Hansen (viltforvalter Færder kommune), Anne Sjømæling (nasjonalparkforvalter), Morten Ueland (Søndre Årø gård), Odd Segerstrøm og Tore Gullik Dokken (Tønsberg og omegns jeger- og fiskerforening), Anders Mathisen (varaordfører), Bent Freberg (leder av Nøtterøy og Tjøme Landbrukslag), Tom Mello (ordfører) og Andreas Mæland (virksomhetsleder kommuneutvikling i Færder kommune)

Ordfører Tom Mello inviterte Nøtterøy og Tjøme Landbrukslag, Tønsberg og omegns jeger- og fiskerforening, rådgiver landbruk hos Færder kommune, samt nasjonalparkforvalter til møte for å diskutere hvordan bestandsregulerende tiltak kan bidra til å løse disse utfordringene innenfor rammen av vedtatt forvaltningsplan.

Jakt som et viktig tiltak

Under møtet ble det drøftet tiltak som kan bidra til å redusere grågåsbestanden i Færder. Bernt Freberg fra Nøtterøy og Tjøme Landbrukslag understreket behovet for å mobilisere flere jegere til å delta i bestandsreguleringen. Representanter fra Norges Jeger- og Fiskerforbund uttrykte stor vilje til å bidra med tjenester for bestandsreduksjon. Det var stor enighet i møtet om å styrke kontakten mellom de som opplever problemene og de som kan bidra til å løse dem gjennom jakt. Det ble også drøftet muligheter for jakt på øyer i skjærgården, hvor grågåsa ofte samler seg.

Møtet konkluderte med at samarbeid mellom landbruket og jegermiljøet er avgjørende for å håndtere utfordringene knyttet til den økende grågåsbestanden.