LEAN-prosess i byggesaksavdelingen setter mål om høyere effektivitet og god kommunikasjon

Byggesaksavdelingen i Færder kommune har det siste året gjennomført en LEAN-prosess, som er en omfattende gjennomgang av arbeidsprosessene. Arbeidet har resultert i en grundig kartlegging av dagens situasjon, tydelige mål for forbedringer og en konkret plan for videre utvikling. Prosjektet er en del av kommunens omstillingsprosjekt «Færder 2030».

Ingunn Mansås Kjærstad og Andreas Mæland

Vi har hatt en grundig prosess med bred involvering i avdelingen. Målet har vært å gjøre byggesaksbehandlingen raskere, mer forutsigbar og bedre tilpasset både innbyggernes og kommunens behov, sier virksomhetsleder for byggesak og geodata, Ingunn Mansås Kjærstad.

Gjennomgangen er en del av kommunens arbeid med effektivisering og helhetlig virksomhetsstyring, som utgjør to viktige innsatsområder i «Færder 2030».

Høy aktivitet og gode resultater i 2024

2024 var et år med høy byggeaktivitet i Færder, sammenlignet med nabokommunene. Til tross for økt trykk på byggesaksavdelingen har saksbehandlingstiden blitt ytterligere redusert, noe som gir økt forutsigbarhet for både næringsliv og private utbyggere.

Samtidig har kommunen sett en økning i antall dispensasjonssaker, mye som følge av hensynssoner og krav fra NVE. Til tross for denne økningen har avdelingen levert gode resultater, med inntekter over budsjett og en økt selvkostgrad.

Tallene for 2024 viser at vi står i en krevende, men også spennende tid. Høy aktivitet gir mange saker, men også store muligheter til å utvikle tjenestene våre. Vi har klart å holde saksbehandlingstiden nede, samtidig som vi har fokusert på både kvalitet og økonomi, sier Ingunn Mansås Kjærstad.

Klare mål og konkrete tiltak

Byggesaksavdelingen har satt seg tydelige mål innen fire områder: Effektivitet, Kompetanse, Digitalisering og Omdømme. Blant målene finner vi:

  • Behandling av alle søknader innenfor lovpålagte frister
  • Reduksjon i antall dispensasjoner og klagesaker
  • Bedre veiledning og tilgjengelighet for søkere
  • Styrket kompetanse hos medarbeidere
  • Forbedret brukervennlighet på kommunens nettsider og digitale løsninger
  • Tydelig og god kommunikasjon med næringen og innbyggere

Viktig med samarbeid

Konstituert kommunalsjef for teknikk og miljø, Andreas Mæland, trekker frem betydningen av samarbeid og helhetstenkning:

Byggesaksbehandling er en kompleks prosess der mange aktører er involvert. For at vi skal komme i mål er det viktig at alle involverte bidrar til forbedring. Involvering av større deler av kommunens kompetanse – spesielt innenfor kommunikasjon, innbyggertjenester og digitalisering vil også være viktige bidrag for måloppnåelse,  sier han. 

Vi står godt rustet til å levere byggesaksbehandling av høy kvalitet, og målet er at stadig flere innbyggere og næringsliv skal oppleve oss som profesjonelle, effektive og tilgjengelige, avslutter Andreas Mæland.