Arrangementet samlet grunneiere, dyreholdere, forvaltning og frivillige som gjennom år har lagt ned en stor innsats for å bevare det unike kulturlandskapet i skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme. Samlingen ble arrangert i fellesskap av Oslofjordens Friluftsråd, Færder kommune og Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.
Færder ble inkludert i den nasjonale UKL-ordningen i 2009, og er ett av 51 områder i Norge som har fått denne statusen. Disse områdene er valgt ut på grunn av sine særegne kulturlandskap, og i Færder UKL er historien rik og mangfoldig – med spor etter jordbruk, jakt, fangst, skipsfart og bosetting gjennom århundrer.
På tre av øyene i området drives det fortsatt gårdsbruk, og det finnes et rikt biologisk mangfold, inkludert verdifulle naturtyper og rødlistede arter. I tillegg bærer landskapet preg av kulturminner som gravrøyser fra bronsealderen.
Faglige innlegg og lokal innsats
Under samlingen ble det holdt en rekke faglige innlegg. Cathrine Stangebye Engebretsen og Sarah Wahlberg Lund fra Vestfold fylkeskommune presenterte arbeidet med skjøtsel og istandsetting av kulturminner. Mari Høiland fra Færder kommune oppsummerte 15 års innsats i UKL-arbeidet, og dyreholder Preben Fossaas delte sine erfaringer med bruk av kystgeit i landskapspleie.
Botaniker Oddvar Pedersen bidro med innsikt fra florakartlegging på øyene, og Torstein Kiil fra Jomfruland og Stråholmen UKL fortalte om den omfattende innsatsen fra frivillige i skjøtselsarbeid på Stråholmen.
Nasjonalparkforvalter Anne Sjømæling presenterte nyheter fra Færder nasjonalpark, og Thomas Ross Raftemo, ny leder i Skjærgårdstjenesten, informerte om en ny organisering av tjenesten.
Et fellesskap for fremtiden
Samarbeid mellom offentlige aktører, lokalbefolkning og frivillige er avgjørende for å bevare verdifulle kulturlandskap. Med 15 års erfaring i ryggen fortsetter Færder UKL arbeidet for å sikre at øyenes natur og historie forvaltes på en bærekraftig måte.