NIVA
Mye av livet i Oslofjorden er borte, og tilstanden er kritisk. Fisken har nesten forsvunnet, og oppblomstringen av alger og lurv er i ferd med å fortrenge annet liv i fjorden. For høy tilførsel av nitrogen fra landbruket og kommunale avløp er en viktig årsak, og derfor har kommunene blitt pålagt å finne en løsning for nitrogenrensing av avløpsvann som kan være på plass innen utgangen av 2031.
Fem kommuner i Vestfold – Horten, Holmestrand, Sandefjord, Tønsberg og Færder – står overfor store investeringer i sine avløpssystemer for å møte nye EU-krav og forbedre miljøtilstanden i Oslofjorden. Nå vurderes det flere løsninger, hvor en regional tilnærming kan gi både miljø- og kostnadsgevinster.
I konseptvalgutredningen har Norconsult vurdert den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved de ulike alternativene. Det betyr at de både har lagt vekt på miljøgevinst og økonomiske kostnader. Til sammen har 20 ulike samarbeidsalternativer blitt vurdert og kostnadsberegnet.
Det er kommunestyrene i de fem kommunene som skal vedta valg av løsning. Norconsults rapport blir en del av beslutningsgrunnlaget, og rapporten skal kvalitetssikres av Multiconsult før politikerne får saken til behandling i september.
Anbefaler renseanlegg på Vallø og Falkensten
Etter grundige analyser peker anbefalingen å etablere ett renseanlegg på Vallø i Tønsberg og ett på Falkensten i Horten. Denne løsningen innebærer at anlegget på Vallø oppgraderes og samtidig erstatter dagens renseanlegg på Tjøme og i Stokke. Selv om dette innebærer høyere investeringer enn det rimeligste alternativet, gir det vesentlig større miljøgevinster for Oslofjorden. Løsningen vil gi mye bedre forhold for Vestfjorden, ved at utslippene fra Vårnes renseanlegg i Stokke og Bekkevika renseanlegg på Tjøme fjernes helt.
Vurderingene fra Norconsult er gjort med forbehold om usikkerhet, spesielt knyttet til verdsetting av miljøeffektene. Det åpnes derfor for at andre alternativer kan være bedre, dersom man vurderer miljøverdiene annerledes.
Det anbefalte alternativet er 6 prosent dyrere enn det rimeligste alternativet.
Økte gebyrer
Det anbefalte alternativet krever investeringer på Vallø med en kostnadsramme på 2,56 milliarder kroner. Investeringen må dekkes inn gjennom en økning i de kommunale gebyrene.
For en standardbolig i Tønsberg og Færder, vil det innebære en økning i de kommunale gebyrene på 4.700 kroner per år. For næringslivet vil det innebære en økning på 16,5 kroner per kubikkmeter vann. Prisøkningen er beregnet ut fra hvor mye dyrere det ville blitt i 2026 dersom investeringen skjedde i år. Forskjellen på det anbefalte alternativet og den rimeligste løsningen, utgjør 120 kroner per husstand årlig.
Avgjøres i september
Rapporten fra konseptvalgutredningen blir nå oversendt til statsforvalteren, og i september vil kommunestyrene ta stilling til hvilken løsning de ønsker å gå videre med.
I tillegg til de alternativene som nå har blitt utredet av Norconsult, har det også blitt diskutert en mulighet om å samarbeide med kommunene lenger inn i Oslofjorden om et renseanlegg på Tofte på Hurumlandet. Dette alternativet er foreløpig ikke ferdig utredet.