Snublesteiner nedlagt på Teie torv

Snublesteinene.jpg - Klikk for stort bildeSnublesteinene.jpgDenne uka ble det lagt ned to snublesteiner på Teie torv, til minne om Max og Marie Basseches, som bodde på Nøtterøy og ble deportert og drept i 1942.

Jødisk museum i Oslo, ved Dag Kopperud, brakte de to snublesteinene til Teie torv. Markeringen bestod av utskjæring i asfalten og nedleggelse av steinene. Deretter fortalte Dag Kopperud om ekteparet Basseches og ordfører Jon Sanness Andersen holdt tale. Flere interesserte hadde møtt opp for å overvære markeringen.

Om Max og Marie Basseches

Ekteparet Basseches kom som flyktninger til Norge i juni 1939. Planen var å reise videre til datteren Margot i New York, men nazistenes okkupasjon av Norge satte en stopper for reiseplanene, og ekteparets fremtid var uviss. De fikk leid et rom hos fru Forbeck på Knarberg, Nøtterøy, hvor de livnærte seg best de kunne.  Max arbeidet på gårdene rundt i området og Marie sydde og stoppet klær.

Den 26. oktober 1942 ble Max arrestert av lensmannen på Nøtterøy og overført til Berg fangeleir. Marie fikk daglig meldeplikt ved lensmannskontoret.  Den 26. november 1942 ble ekteparet Basseches deportert med transportskipet Donau til Stettin og derfra til utryddelsesleiren Auschwitz. Ved ankomst til leiren den 1. desember, ble Max og Marie Basseches fraktet direkte til gasskammeret og drept.

Marie Basseches.png - Klikk for stort bilde   Max Basseches.png - Klikk for stort bilde     

Snublesteinene er viktige påminnelser

Ordfører Jon Sanness Andersen sa i sin tale at historien dessverre gjentar seg og påpekte at vi alle har et ansvar for å kjempe imot fiendtlige holdninger og diskrimineringer på grunnlag av religion, etnisitet, legning eller annet.

- Snublesteinene er viktige påminnelser. De minner oss ikke bare om ofrene for Holocaust, men også om hvilke konsekvenser som diskriminering, hatprat og rasisme kan føre til, sa Jon Sanness Andersen.

- Færder skal være en inkluderende og åpen kommune og jeg oppfordrer alle til å stoppe opp ved disse snublesteinene og reflektere. Tusen takk til Jødisk museum for at vi gjennom dette prosjektet får mulighet til å gjøre nettopp det.

Mer info om Snublesteiner