3 Hva er viktig grunnlag i planen?
I alt planarbeid er et godt kunnskapsgrunnlag viktig. Det gir en felles forståelse av nåsituasjonen, framtidige behov og hvilke muligheter som finnes for endring og forbedring. Planens kunnskapsgrunnlag bygger på nasjonale- og internasjonale data og forskning, samt lokal kunnskap og erfaringer. Lokal kunnskap og erfaringer er samlet inn fra barn og unge, medarbeidere, politikere samt foresatte, frivillige og andre lokale aktører som har medvirket.
Å sette barn og unge i sentrum er vektlagt spesielt, for å øke barn og unges muligheter til selv å få øye på egne ressurser og sin iboende kraft for å gjøre kloke veivalg i eget liv. Barn og unges støttestillas formes av alle voksne og andre barn og unge i nettverket. Voksnes rolle er å støtte barnet på en sånn måte at det unge mennesket selv oppdager og finner fram til egne ressurser. Ofte omtales disse personene som «laget rundt» eller «laget til barnet». På engelsk brukes ofte uttrykket; It takes a village to raise a child. Lagets oppgave er å bidra til å mobilisere handle- og værekraft slik at barnet tar tak i egne muligheter og opparbeider seg evnen til å ta ansvar for livet sitt selv. Dette skjer best dersom laget omkring holder fokus på barnets behov og styrker nå og i framtiden, samt vektlegger barn og unges rett til medvirkning.
Et helsefremmende samfunn har en bred og meningsfylt verdiforankring. Et helsefremmende samfunn bygger på grunnleggende verdier som er viktig for alle menneskers vekst og utvikling. Helhetlig Plan for Oppvekst har som mål å øke tilførsel av helsefremmende faktorer på de arenaene der barn og unge lever livene sine.