Hva er Mini-Risk?

Mini-Risk er et gruppetilbud basert på kognitiv atferdsterapi og er prøvd ut i 45 kommuner I Agder, med svært gode resultater. Det unike med Mini-Risk er fokuset på intensiv eksponering og høy grav av lærer- og foreldreinvolvering. Engstelse skaper ofte unngåelse og man bruker mye tid og energi på å slippe å kjenne på ubehaget. Det er vanlig å bruke ulike tryggingstriks for å dempe engstelse og ubehag. Det vi vet er at jo mer man unngår og trygger seg, jo mer øker engstelsen.
Gjennom Mini-Risk lærer barn og unge nye ferdigheter for å mestre engstelige følelser. De voksne lærer å takle barnas engstelse på en hensiktsmessig måte, slik at barna opplever mestring.
Hvorfor starte Mini-Risk?
Psykisk uhelse og engstelse er en økende utfordring blant barn og unge, ofte med negative konsekvenser for læring, livskvalitet og skolenærvær. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er angstlidelser vanlig på alle alderstrinn, men mest utbredt hos tenåringer hvor ca. 20 % sliter med så stor grad av engstelse at det hemmer trivsel og normal utfoldelse.
Engstelse er en stor og økende vanske blant barn og unge. I de aller fleste klasserom sitter det flere elever som strever med engstelse. I beste mening tilrettelegges det for denne elevgruppen på mange ulike måter, hvor de fleste handler om å utøve ulike oppgaver/aktiviteter i mindre omfang - for å slippe de ubehagelige følelsene. Imidlertid fører slike tilrettelegginger til at mange opplever at engstelsen øker dersom tilretteleggingen ikke har en klar plan som legger opp til å utfordre seg med hensiktsmessig støtte i prosessen.
Uhensiktsmessig tilrettelegging over tid kan få store konsekvenser for det enkelte barn som på sikt kan gi risiko for sårbart skoleoppmøte, drop-out, utenforskap, og andre psykiske helseproblemer. Man ønsker å komme inn så tidlig som mulig, redusere tilrettelegging før engstelsen utvikler seg til å bli mer alvorlig og får et kronisk preg.