4a: Padleled Vestfold

Bård Andresen er rådgiver innen idrett og friluftsliv hos Vestfold og Telemark fylkeskommune. Han er også prosjektleder for «Padleled Vestfold og Telemark». I denne videoen forteller Bård Andresen om nettopp «Padleled Vestfold og Telemark». Fra påske 2023 kommer alle rutene i en ny kart-app som heter Padleruter. Her kommer alle rutene i hele Oslofjorden.

Padleled Vestfold og Telemark skal bidra til at alle vil finne passende og sikre turer å padle i den flotte naturen i fylket vårt, gjennom turbeskrivelser og kart, merking, skilting, enkle overnattingssteder (Padlehuker) og annen, enkel tilrettelegging.

Målsettingen med padleleden er å stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av naturen, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet.

 Prosjektet ble etablert av daværende Vestfold fylkeskommune i 2018, og er et samarbeid mellom fylkeskommunen, kommuner og frivilligheten. Fylkeskommunen er prosjektleder.

Padlere kan nå planlegge turer ut fra graderte ruter, med grønne, blå og røde ruter. Det er utviklet totalt 158 turforslag for Vestfoldkysten, Telemarkskysten og Telemarkskanalen, med rutebeskrivelser, kart, tips og råd om alt fra parkeringsmuligheter til ferskvannskilder og toalettfasiliteter.

Kartbøkene er nå digitalisert og kan lastes ned. Kart og turforslag for Vestfoldkysten er også tilgjengelig på UT.no, som drives av Den norske turistforening (DNT).

I videoen forteller Bård Andresen hvor i Færder kommune det er satt opp informasjonsskilt, som bl.a. viser anbefalte padleturer. Fjærholmen har blitt et padlesenter i et samarbeid med Kajakklubben. I oversiktskartetene kan du se alle store P-er (de mest sentrale utgangspunktene for turer, med parkeringsplasser og infoskilt) og hvor padlehukene i befinner seg.

Padlehuk, tegnet av Arkitektkontoret Biotope, er satt opp flere steder i skjærgården (bl.a. på Østre Bolæren og Ildverket). Padlehuk kommer i flere moduler - noen med flere oppholdsrom slik at flere grupper kan oppholde seg der på en gang. Padlehukene er åpne for alle og det er ikke noe bookingsystem. Padlehukene plasseres på steder hvor det også vil være egnede teltplasser. Målet er at det skal bygges minst en padlehuk i hver kystkommune.

Denne videoen er en del av en serie med informasjonsvideoer produsert av Færder kommune i 2020, med støtte fra Miljødirektoratet. Videoene formidler kunnskap om miljø, bærekraft, lokalhistorie, kultur, dyr- og planteliv, geologi samt opplevelsestilbud, mat og overnatting, og hvordan man best kan ta imot besøkende. Opptaket er gjort i desember 2020.