Hun forteller om Vestfold som et senter for aktivitet i vikingtiden, og om sporene fra vikingtiden som finnes i hele Vestfold. Vi får informasjon om «Vikingleden», som går fra fra Mølen i sør til Borre i nord, og om vikingskipene som ble gravd fram fra gravhaugene på Oseberg utenfor Tønsberg, samt på Gokstad utenfor Sandefjord og i Klåstadkilen utenfor Larvik.
Anja oppfordrer oss til å besøke Vikingodden i Tønsberg, hvor det bygges kopier av vikingskip, og hvor det finnes mye skriftlig informasjon om vikingskipfunnene.
Anja går videre til å fortelle hva som finnes i Færder kommune og Færder nasjonalpark. Her finnes det gravhauger, bygdeborger, offerplasser og en labyrint. Vi får høre om «den siste hedningen i Vestfold» som skal ha vært begravet på Gipø på Nøtterøy.
Det er funnet våpen og pyntegjenstander fra vikingtiden på Nøtterøy og på Veierland. Anja viser et kart over øyene, som viser hvor gravhaugene og bygdeborgene er, og hvor forskjellige gjenstander har blitt funnet. Anja Sjuls drar så betraktninger rundt forskjellige sider ved hverdagsliv i vikingtiden, og oppfordrer seeren til å finne noe som interesserer akkurat dem.
Anja drar fram enkelte forestillinger som har vokst fram om livet i vikingtiden, og hvordan noen funn muligens kan rokke litt ved noen av disse forestillingene. Hun viser også fram forskjellige gjenstander som er funnet, og fabulerer litt rundt hva disse forteller oss om dagliglivet den gangen.
Denne videoen er en del av en serie med informasjonsvideoer produsert av Færder kommune i 2020, med støtte fra Miljødirektoratet. Videoene formidler kunnskap om miljø, bærekraft, lokalhistorie, kultur, dyr- og planteliv, geologi samt opplevelsestilbud, mat og overnatting, og hvordan man best kan ta imot besøkende. Opptaket er gjort i desember 2020.