Nærtur på Veierland

Veierland vel tok oss med på tur tirsdag 10. mai. Turen startet fra Vestgården, som er første fergeanløp på Veierland. Fergen gikk fra Tenvik kl. 11:15.   

 

Kort om turen

Turen gikk på gruslagte veier så turen var barnevognvennlig. Et lite stykke av turen tilbake fra Oslebakke gikk gjennom skogen. Her var det alternativ rute for deltager med barnevogn.

Turen var lang, men ikke i krevende terreng.

Veierland er en bilfri øy, og derfor et paradis for sykkelturister. Øya er også en del av pilegrimsleden.

Beskrivelse av «Veierland rundt»

Utgangspunktet var altså Vestgården, et av de fire større gårdsbrukene på Veierland. Her ble det drevet et omfattende sauehold.

Derfra gikk vi til Albykilen, som er en av båthavnene på Veierland hvor vi kunne se over på Kjølholmen, som sammen med Hvervodden og Kongshavn var et av friarealene her.

Deretter gikk vi litt tilbake og opp forbi Alby gård, hvor det hadde vært bosetting helt fra vikingtiden. Den er Veierlands største gård, og ble for få år siden overtatt av Anita og Henning Solberg.

Vi fulgte veien videre, forbi den gamle skolen på Veierland, som nå er kystledhytte og atelier for våre lokale kunstnere, Jacek og Ellen Karlowitz. Her lå også Rispestua, som er Veierlands grendemuseum.

Like bortenfor lå Praten, hvor en av øyas butikker lå tidligere. Det er nå spisestedet Villa Veierland. I veikrysset her gikk vi til venstre inn i Oslebakkveien og fulgte denne helt ut til Oslebakke, et gammelt gjestgiverihus og stedet for byggingen av flere seilskuter. Langs veien passerte vi Brekka, som er bruksnummer 1 til gården Oslebakke.

Fra Oslebakke gikk vi gjennom skogen og kom ut i Krikakilen, hvor vi tok opp til høyre og til Dagros, øyas andre serveringssted. Vi gikk derfra forbi Veierland bakeri og kom til velhuset, hvor vi kunne ta en rast og nyte medbragt nistemat. Hvis været var dårlig åpnet vi vellet, slik at vi kunne sitte inne. Her var det også toalett.

Etter pausen gikk vi først Tangenveien forbi Tangen gård, et av de fire større gårdsbrukene på Veierland. Så fulgte vi veien mot Kongshavn, som ligger rett overfor Engø på Sandefjordsiden. Vi gikk ikke helt dit, men tok stien forbi småbruket Løkke vestre til Båsløkka og fergestedet Tangen brygge. Her var det også toalett. Deretter tilbake et stykke, til vi kunne ta en sti over til Vestgårdsveien og følge denne frem til vårt utgangspunkt. Her passerte vi Veierland kirke, bygget i 1905.