- Daglig leder for serveringsstedet må bestå en etablererprøve for å dokumentere nødvendige kunnskaper om økonomistyring og om lovgivning av betydning for drift av serveringssteder. (Les mer om etablererprøven og se kurs på Vinn.no)
- Bevillingshaver, daglig leder og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til straffelovgivningen, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, lov om forbud mot diskriminering på grunnlag av etnisitet, religion mv., jf. serveringsloven § 6.
- De involverte må heller ikke ha begått lovbrudd i forhold til annen lovgivning på en måte som vil være uforenlig med drift av serveringssted.
- Søknaden blir rutinemessig videresendt til politi og skatteetaten for vandelsvurdering.
Merknader
Det kreves bevilling før oppstart av serveringsstedet. (Ved overdragelse av serveringsstedet faller serveringsbevillingen bort hvis ikke ny eier søker om bevilling innen 30 dager etter at overdragelsen ble avtalt.)
For å kunne drive serveringsvirksomhet, må søkeren i tillegg blant annet registrere virksomheten hos Mattilsynet, og bygningen må være godkjent av de kommunale bygningsmyndighetene. Det må for eksempel foreligge godkjent bruksendring hvis bygningen er regulert til andre formål, og krav til parkeringsplasser må være oppfylt.
Det foreligger ikke skjemaplikt, men opplysningsplikt til kommunen ved:
• Skifte av daglig leder.
• Endringer i personkretsen: daglig leder, bevillingshaver, personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten etter § 6 jf. § 7.
• Innstilt drift av serveringssted.