Frakobling av taknedløp

Hvorfor lede takvann ut på bakken?

Mange av kommunens innbyggere opplever å få vann i kjeller ved kraftige nedbørhendelser. En av årsakene til dette er et overbelastet overvanns- og avløpsnett. Vann fra tak er hovedkilden til overvann i kommunens nett, og derfor jobber kommunen systematisk for å lede takvann ut på bakken i utsatte områder. Kommunen gjør dette ved å pålegge eiendommer å frakoble takvannet med hjemmel i standard abonnementsvilkår.

Hvilken ulempe gjør dette?

For en gjennomsnittlig eneboligeiendom kan takvannet utgjøre 10-20% av nedbøren som faller på eiendommen. De fleste vil derfor ikke merke store endringer ved å lede takvannet ut på bakken. Andre må gjøre tiltak for å fordrøye vannet på egen eiendom. Temablad 10 - infiltrasjonstiltak (PDF, 398 kB) i kommunens overvannsveileder gir flere konkrete eksempler på hvordan dette kan løses. Det er viktig å passe på at vannet ledes vekk fra boligen og kjellernedganger eller vinduer.

Hvordan frakoble?

Frakoblingen av takvannet gjøres vanligvis ved å kutte taknedløp og sette på et utkast. Hullet ned i bakken må plugges, slik at dreneringen ikke fylles med grus og jord. Kommunen har laget en veileder til dette (PDF, 368 kB).

Skjema

Vi vil gjerne ha en tilbakemelding når takvann løses lokalt på egen eiendom. Benytt gjerne skjemaet under og send det i retur til kommunen.

Håndtering av takvann - tilbakemelding til kommunen (PDF)