Kommunedirektøren legger frem et budsjett for Færder i utvikling, omstilling og endring

-         Vi står i en krevende økonomisk situasjon som utfordrer oss til å tenke nytt. Gjennom omstillingsplanen Færder 2030 forplikter vi oss til en ansvarlig og bærekraftig økonomi for fremtiden, som samtidig kan ivareta innbyggernes behov, sier kommunedirektør Kristin J. Kirsebom.

I dag legger hun frem forslaget til budsjett for 2025 og handlingsplanen for perioden 2025- 2028.

Kommunedirektør Kristin J. Kirsebom

Færder kommune har over tid lagt stor vekt på å prioritere barn og unge, med betydelig ressursinnsats rettet mot forebyggende arbeid og tidlig innsats. Kommunen har også gjennomført omfattende investeringer i skole, barnehage og institusjonstjenester, som danner grunnlag for gode tjenester av høy kvalitet til kommunens innbyggere.

Historisk sett har en høy skatteinngang muliggjort et tjenestenivå over gjennomsnittet i Vestfold, samtidig som kommunen har bygd opp økonomiske reserver. Nå opplever Færder kommune, i likhet med mange andre norske kommuner, en betydelig svekkelse i skatteinntektene. De frie inntektene strekker ikke lenger til for å dekke de økte behovene, noe som legger et sterkt press på kommunens økonomi og muligheten til å opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå.

Siden 2023 har Færder kommune drevet med et økonomisk underskudd og har måttet tære på sine reserver. Situasjonen er ikke bærekraftig, og kommunen står overfor en kritisk periode der utvikling, omstilling og endring er helt nødvendig for å sikre fremtidens tjenester. Den nylig varslede nysalderingen fra regjeringen bidrar med 21 millioner kroner til Færder kommune, men dette beløpet endrer ikke kommunens behov for omstilling i vesentlig grad.

Se kommunedirektørens presentasjon her (PDF, 6 MB)

Se den digitale versjonen av handlingsplanen og budsjett her

Omstilling for fremtidens Færder

I økonomiplanen legger kommunedirektøren frem en omstillingsplan, med årlig innsparing mot en bærekraftig økonomi i 2030. Planen er langt mer omfattende enn det som har vært presentert tidligere.

Omstillingsplanen Færder 2030, med 21 innsatser, skal sikre vedtatte handlingsregler og bidra til en mer robust kommuneøkonomi for fremtiden.

Omstillingsbehovet for Færder kommune i perioden frem til 2030 er 150 millioner kroner, og kommunedirektøren foreslår endringer som omhandler både effektivisering av drift, strukturelle endringer og endring i omfang av tjenester. I omstillingsbehovet har kommunedirektøren både tatt høyde for regjeringens nysaldering og risiko ved gjennomføringen av enkelte tiltak.

Med digitalisering og teknologi kan Færder kommune finne nye og mer effektive måter å jobbe på. Dette gjør det mulig å dekke flere behov og tilby tjenester til flere innbyggere innenfor budsjettet. Kommunedirektøren foreslår også endringer i barnehage- og skolestrukturen, noe som vil påvirke lokalsamfunnene og krever gode prosesser samt risikoreduserende tiltak.

“Innsatstrappa” skal bidra til å forebygge og utsette kostnadskrevende tjenester

For å sikre økonomisk bærekraft, er det foreslått å benytte "innsatstrappa" – et verktøy som skal hjelpe kommunen med å levere forsvarlige tjenester på et lavere ressursnivå. Innsatstrappa vil bidra til å forebygge og utsette behovet for de mest kostnadskrevende tjenestene.  Det underbygger kommunens satsning på tidlig innsats og forebyggende arbeid overfor barn og unge.

En omstilling på 150 millioner vil innebære å redusere antall årsverk i kommunen. Dette vil i hovedsak skje ved naturlig avgang. Det vil si at noen slutter grunnet annet arbeid eller pensjon. Kommunedirektøren har allerede innført stillingskontroll som et tiltak for å redusere årsverk.

-        Færder 2030 handler om mye mer enn kutt – det handler om smartere ressursbruk, ansvarlige prioriteringer og en langsiktig strategi mot en bærekraftig økonomi for fremtiden. Omstillingsplanen vil kreve samarbeid på tvers av sektorer og dialog med lokalsamfunn. Våre ledere må evne å løfte blikket og se muligheter. Samtidig må de bidra til å skape tillit og trygghet og jobbe godt med både lokalsamfunn og arbeidsmiljøene. Det er høye forventninger, men vi har et godt lag og jeg tror vi vil lykkes sammen, sier Kirsebom.

Satsningsområder for bærekraftig vekst i 2025

Kommunedirektøren foreslår å videreføre satsninger på tidlig innsats og forebyggende arbeid rettet mot barn og unge, tiltak for å redusere utenforskap, frivillighet og innbyggersamarbeid, samt digitalisering og helseteknologi. Det foreslås også å videreføre igangsatt arbeid med lederutvikling og heltidskultur.

Nye satsningsområder i 2025:

  • Styrke tjenestekontoret som forvalter store deler av de vedtaksbaserte tjenestene i kommunen. Ved å styrke tjenestekontoret både med flere stillinger og bedre kompetanse, vil kommunen i større grad kunne oppnå målsetting om rett tjeneste, til rett tid og i riktig omfang
  • Styrke samarbeide med «Tønsberglivet» og bidra til mer kraft i arbeid med næring, vekst og utvikling.
  • Tilpasning i kommunens overordnede organisering, ved å samle stab- og støttefunksjoner. Endret organisering skal bidra til mer likeverdig fordeling av stab- og støtteressurser til ledelse, og skape større fagmiljøer for digitalisering, utvikling og innovasjon. Kommunedirektøren vil samtidig se på mulighet for å utvide ekspedisjonen/servicesenter til å bli et innbyggertorg med flere funksjoner mer tilgjengelig for innbyggere.
  • Helhetlig innsats for økt nærvær. Omstilling er krevende, og arbeidsmiljøene i virksomhetene vil utfordres. En helthetlig plan for sykefraværsreduserende tiltak skal utarbeides og legges frem for partssammensatt utvalg.
     

-        Gjennom omstillingsplanen Færder 2030 skal kommunen legge grunnlaget for en bærekraftig økonomi, samtidig som Færder kommune forblir et attraktivt sted å bo, besøke og drive næringsvirksomhet, avslutter kommunedirektør Kristin J. Kirsebom.