Færder nasjonalpark har et av de rikeste livsmiljøene i landet. Her finnes det sjeldne naturtyper og er leveområde for et mangfold av planter, dyr og insekter. Nasjonalparken skal også verne kulturminner, og gi mennesker plass til uforstyrrede naturopplevelser og enkelt friluftsliv.
Færder nasjonalpark er lett tilgjengelig både med båt, bil og kollektivtransport. Båtturer, padling, vannsport, fotturer, fiske og bading er populære aktiviteter. Filmene under viser noen eksempler på aktiviteter året rundt:
Engelsk versjon av animasjonsfilmen
Mer informasjon om padleleder i nasjonalparken finner du her.
Vær velkommen på naturens premisser!
Under ser du en forenklet liste med regler basert på lovverket for Færder nasjonalpark.
Du kan ferdes til fots i hele nasjonalparken, med unntak av sonene for hekkende sjøfugl i perioden 15. april–15. juli. Husk at det heller ikke er tillatt å ferdes på privat innmark uten tillatelse fra grunneier (friluftsloven).
Kart over soner for hekkende sjøfugl
Friluftsloven
Vannscooter er forbudt i hele nasjonalparken.
Bruk av droner er ikke tillatt i Færder nasjonalpark.
Du er velkommen til å raste og telte i utmarka, med noen unntak. På Ruseodden på Østre Bolæren, på Sandø, Østre Bustein, i Moutmarka og i sone for hekkende sjøfugl er det forbudt å telte hele året. Ellers er hovedregelen (friluftsloven) at du kan telte i inntil to døgn uten grunneiers tillatelse. Det er gode fasiliteter for telting flere steder, blant annet på Vestre Bolæren og Ildverket.
Det finnes også to padlehuker som kan benyttes til rasting og overnatting. Padlehukene finner du på Østre Bolæren og på Ildverket.
Kart som viser anbefalte teltplasser
Tømming av toalett i sjøen er forbudt i hele nasjonalparken. Det er tømmestasjon på Verdens Ende, Vallø båthavn og Tønsberg gjestehavn.
Rydd opp etter deg, og ta med søppel hjem. Du kan også bidra i søppeldugnad når du er ute på tur.
Du kan tenne bål eller engangsgrill, men aldri på svaberg og annet fjellunderlag. Varmen kan føre til at fjellet sprekker, og bli ødelagt for alltid. Bruk helst en tilrettelagt bålplass. Og husk det generelle bålforbudet i skog og utmark mellom 15. april og 15. september. Hele året kan du likevel tenne kaffebål i vannkanten på sand og grus uten vegetasjon.
Bålvett i nasjonalparken
Husk båndtvang i perioden 1. april til 15. oktober. I sonene for hekkende sjøfugl gjelder båndtvangen hele året. Hele sommeren og fram til 15. oktober beiter sau og andre husdyr flere steder i nasjonalparken. Som hundeeier er du ansvarlig for at hunden ikke skader eller plager beitedyr, ville dyr eller fugler.
Det er ikke tillatt å flytte på løsmasser, rullestein og liknende.
Statens naturoppsyn (SNO) er miljøforvaltningens operative feltorgan. De kontrollerer at besøkende følger bestemmelsene i lover og forskrifter, som at båter holder fartsgrensen, fiske skjer på lovlig vis, og at fuglene ikke blir forstyrret i hekketiden. SNO følger med på tilstanden i naturen og formidler kunnskap om naturen til de som ferdes i nasjonalparken.
Les mer om Statens naturoppsyn
Skjærgårdstjenesten er ofte på oppdrag i Færder nasjonalpark. De transporterer søppel, slår gress, vedlikeholder brygger, badebøyer og badetrapper og oppfordrer besøkende til å opptre slik at naturen påføres minst mulig skade. Skjærgårdstjenesten er et samarbeid mellom Færder, Sandefjord og Tønsberg kommuner.
Skjærgårdstjenesten henter søppel du har samlet
Les mer om Skjærgårdstjenesten
Besøkssenter Færder nasjonalpark
Besøkssenter Færder nasjonalpark skal informere og skape engasjement og aktivitet rundt nasjonalparken. Dette skjer gjennom arrangementer, naturveiledning for barnehager og skoler, utlån av aktivitetssekker med feltutstyr, guidede turer, aktivitetskafe og en digital, interaktiv utstilling ”På kanten av havet”. I tillegg er besøkssenteret et samlingspunkt for forskning og forvaltning. Her kan store og små ha en lærerik og morsom heldagsopplevelse sammen i storslagen natur.
Færder nasjonalparkkommune
Færder kommune ble offisiell nasjonalparkkommune i 2019. Da ble det laget skilt ved flere innfartsårer til kommunen, og samtidig ble det laget to "Velkommen til"-skilt som er satt opp ved parkeringen på Verdens Ende og ved havna på Østre Bolæren.
En nasjonalparkkommune har områder som er vernet som nasjonalpark. Kommunen skal aktivt legge til rette for besøkende som vil oppleve nasjonalparkene og områdene rundt, samtidig som natur- og verneverdier blir tatt vare på.
Nyttige lenker