Ny handlingsplan mot hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme - sammen om innenforskap

Anette Malme_Øystein Holt_Kristin Nilsen.png - Klikk for stort bildeAnette Malme - SLT-koordinator i Færder kommune, Øystein Holt - politistasjonssjef Tønsberg politistasjon og Kristin Nilsen - kommunedirektør Færder kommune


Kommunestyret i Færder vedtok 26. april en ny handlingsplan mot hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme som er gjeldende for perioden 2023-2027. (PDF, 5 MB) Politistasjonssjef på Tønsberg politistasjon i Sørøst politidistrikt, Øystein Holt, og kommunedirektør Kristin Nilsen, understreker hvor viktig det er at kommunen, politiet og lokalsamfunnet har et felles samfunnsansvar for å forebygge hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme.

-Sammen om innenforskap er en viktig plan og et viktig budskap for Færder-samfunnet. Et inkluderende og raust felleskap er avgjørende for å skape trygghet for alle - sammen må vi ta avstand fra hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme, sier kommunedirektør Kristin Nilsen.

Hva inneholder handlingsplanen?

  • Tiltak som kan ha en forebyggende effekt mot hatefulle ytringer.
  • Tiltak som kan iverksettes ved tidlige tegn til en radikaliseringsprosess.
  • Beskrivelser av bekymringstegn og hvilke handlingsalternativer som kan, bør og må benyttes i møte med bekymringer.
  • Beskrivelse av arbeidsstruktur for kommunens arbeid med forebygging og håndtering av hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme.

Det gis en beskrivelse av situasjonsbildet i Færder kommune knyttet til hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme, hvor det:

  • i ungdomsmiljøene brukes hatefulle ytringer av gutter og jenter
  • blant voksne er flere menn enn kvinner som bruker hatefulle ytringer
  • er to grupper som peker seg ut: aldersgruppen over 45 år, hvor spesielt menn over 50 blir nevnt av flere, og ungdom
  • er et fåtall i Færder som blir radikalisert eller begår voldelig ekstreme handlinger
  • er et stort omfang av hatefulle ytringer i Færder kommune
  • på Internett, og sosiale medier spesielt, er arenaen hvor det er høyest forekomst av hatefulle ytringer

Hatefulle ytringer som brukes av voksne foregår hovedsakelig i kommentarfelt, sosiale medier og i idretten. For unge er det størst forekomst av hatefulle ytringer på internett, sosiale, medier, spill/gaming, forum og debattsider. Det forekommer hatefulle ytringer i skolen, mer som en normal sjargong i ungdomsmiljø som ofte er kamuflert som humor.

Generelt er det liten erfaring med bekymring for radikaliseringsprosesser i Færder kommune. Kunnskapen om radikalisering og voldelig ekstremisme er for det meste tillært kunnskap fra medier og nyheter. Radikaliseringsprosesser foregår ofte i lukkede samfunn på nett. De som står i fare for å bli radikalisert er ofte unge gutter, eller sårbare personer som opplever utenforskap. Unge har god oversikt over de digitale arenaene hvor hatefulle ytringer forekommer, og hvor mulige radikaliseringsprosesser kan foregå digitalt, mens fagfolk og voksne har generelt liten oversikt.

Videre inneholder handlingsplanen sentrale vurderinger i saker med bekymring knyttet til informasjon og taushetsplikt, samtykke og avvergeplikt, samt bekymringstegn knyttet til hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme.

Handlingsplanen synliggjør hvilke handlingsalternativer en har i møte med bekymringer, og beskriver en trinnvis liste ved bekymring for bruk av hatefulle ytringer og ved bekymring for at noen kan være i en radikaliseringsprosess eller at det er fare for å begå voldelig ekstreme handlinger. Handlingsplanen beskriver også hva en kan gjøre ved bekymring som privatperson.

Et av kapitlene beskriver rutiner for hjemkomst av fremmedkrigere, om varsling, trinn i oppfølgingen, ressurser og aktuelle samarbeidsparter.

En operativ koordineringsgruppe

Handlingsplanen presenterer hvordan organisering og tverretatlig samarbeid praktiseres i Færder kommune rundt tematikken, hvor en operativ koordineringsgruppe (OKG), ledet av SLT-koordinator, har et særskilt ansvar for å sikre det strategiske arbeidet innen feltet hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme. OKG, som i tillegg til SLT-koordinator, består av kommuneoverlege, NAV, politiet og psykisk helse og rus, har det koordinerende og rådgivende ansvar for oppfølging av personer det er knyttet bekymring til om hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme.

Fremtidig satsning

Fremtidig satsning og forebyggende handlingsplan for Færder kommune presenteres i siste del av handlingsplanen, og inkluderer tiltak innen områdene:

  • Tiltak for å øke kompetansen i lokalsamfunnet
  • Dialog, fellesskap og tilgjengelige voksne
  • Innenforskap og mestring
  • Tverrfaglig samarbeid og felles retningslinjer
  • Handlingskompetanse og tidlig innsats
  • Hvordan intervenere ved tidlige tegn til radikalisering og voldelig ekstremisme.

I revisjonsarbeidet av tidligere handlingsplan etablerte Færder kommune en prosjektgruppe som har gjennomført en Hurtig Kartlegging og Handling (HKH) (PDF, 18 MB)som grunnlag for revideringen. Færder kommune har sett den lokale handlingsplanen opp mot den nylig reviderte nasjonale handlingsplanen, «Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme – revisjon 2020», og samtidig hentet inn et lokalt kunnskapsgrunnlag for å styrke at tiltake­ne som foreslås lokalt både samsvarer med det lokale utfordringsbildet, og den reviderte nasjonale handlingspla­nen. Å stå sammen om innenforskap er et felles samfunnsansvar, og dette står sentralt for Færder kommunes valg om å bruke en HKH-kartlegging som grunnlag for ny handlingsplan. HKH-kartleggingen sikrer bred involvering av lokalsamfunnet.

Hele lokalsamfunnet har et ansvar i forebygging av hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme. Lokalsamfunnet er ikke sterkere enn alle delene – løfter vi sammen, løfter vi helheten! sier Anette Malme, SLT-koordinator i Færder kommune.

Handlingsplanen finner du her (PDF, 5 MB)