Overvann på egen eiendom

Ved kraftige nedbørhendelser kan kommunens innbyggere beklageligvis oppleve å få vann i kjeller, fordi overvanns- og avløpsnettet er overbelastet. Årsaken til dette er at kommunens nett ikke er dimensjonert for de vannmengder som kan komme ved kraftige nedbørshendelser. Styrtregn forkommer oftere, og det er varslet at det vil bli vår nye hverdag.

Vann i Styrsvikveien, 2. september 2015. Foto.For å avlaste avløpsnettet jobber kommunen systematisk med å finne feil i avløpsnettet og lede takvann ut på bakken i utsatte områder. Dette er at arbeid som tar tid, derfor er det viktig at grunneiere som opplever å få vann i kjeller gjør tiltak for å sikre egen eiendom. Det er utarbeidet informasjonsbrosjyrer om temaet skybruddsikring (PDF, 5 MB) og kjelleroversvømmelser (PDF, 3 MB).

Frakobling av taknedløp. Foto. - Klikk for stort bilde

Frakobling av taknedløp

Hvorfor lede takvann ut på bakken? Vann fra tak er hovedkilden til overvann i kommunens nett, og derfor jobber kommunen systematisk for å lede takvann ut på bakken i utsatte områder. Kommunen gjør dette ved å pålegge eiendommer å frakoble takvannet med hjemmel i standard abonnementsvilkår.

Frakoblingen av takvannet gjøres vanligvis ved å kutte taknedløp og sette på et utkast. Hullet ned i bakken må plugges, slik at dreneringen ikke fylles med grus og jord. Kommunen har laget en veileder til dette (PDF, 368 kB).

Les mer om frakobling av taknedløp på kommunens nettside.

Sikring av egen bolig

Hva er overvann, og hvem har ansvaret? Overvann er nedbør og smeltevann som renner på bakken. Vannet renner over forskjellige eiendommer på sin vei til sjø eller vassdrag, og skifter eier avhengig av hvilken eiendom den er på. Overvannet blir derfor et felles ansvar, hvor både kommune og innbyggere må bidra.

Kommunen har det overordnede ansvaret for å sørge for en helhetlig og bærekraftig overvannshåndtering i kommunen. Grunneierne har ansvar for å sikre sin egen eiendom mot skader ved nedbør og flom.

 

Les mer om overvann på egen eiendom