Utslipp av sanitært avløpsvann fra bolighus, hytter og liknende er søknadspliktig, jf. forurensningsforskriften kapittel 12. Det må innhentes utslippstillatelse før etablering av nytt avløpsanlegg, og søkes om ny tillatelse ved økning av et eksisterende utslipp utover eksisterende rammer eller endring av type utslipp eller utslippssted.
Etablering/rehabilitering av mindre avløpsanlegg er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven. For å få gyldig utslippstillatelse må det søkes om både utslippstillatelse etter forurensningsforskriftens kapittel 12, og tillatelse til byggetiltak etter plan- og bygningsloven. Utslippstillatelse skal innhentes før søknad om tillatelse til byggetiltak.
Søknad om utslippstillatelse via Entreprenørportalen
Kommunen ønsker at søknaden om utslippstillatelse sendes inn av foretak via Entreprenørportalen. Foretak som ikke allerede er registrert som bruker av portalen kan registrere seg her. Foretaket får tilsendt en egen lenke som brukes for innlogging. Foretak som allerede er registrert, men ikke tidligere har sendt søknader til Færder kommune, kan be om tilgang til kommunen inne i portalen.
Utfylling av søknadsskjema
Registrering av eiendomslokasjon.
Registrering av eiendomsdetaljer.
Registrering av diverse informasjon om tiltaket.
Dersom tiltaket ikke er i samsvar med kommunens planer etter plan- og bygningsloven må det søkes om dispensasjon. Dette gjelder for eksempel dersom anlegget blir liggende i område avsatt til LNF formål (landbruk-, natur- og friluftsliv), i strandsonen hvor det er byggeforbud, eller i område med plankrav. Dispensasjonssøknaden sendes separat til kommunens byggesaksavdeling samtidig som utslippssøknaden sendes inn. Merk: det er krav om saksnummer for dispensasjon i søknadsskjemaet for utslippstillatelse; fyll inn «0» i tekstboksen.
Eventuell søknad om unntak fra krav i lokal forskrift legges direkte inn i søknadsskjemaet eller kan legges til som vedlegg. Søknaden må inneholde hvilke bestemmelser det ønskes unntak fra, og begrunnelse for hvorfor man mener det bør innvilges unntak.
Det er mulig å legge til avtale om felles privat avløpsanlegg og erklæring fra grunneier som gir tillatelse til anlegg på annen manns grunn, hvis relevant, men denne informasjonen blir først vurdert i byggesaken. Det er krav om å legge til vedlegg i søknadsskjemaet; last opp et tomt dokument hvis du ikke ønsker å legge ved avtale/erklæring.
Ved registrering av konflikt med brukerinteresse skal beskrivelsen inneholde en utgreiing om interessekonflikten og tiltak for å motvirke denne.
Det meste av teknisk informasjon om avløpsanlegget, og plassering av anlegget, prøvetakingslokasjoner og utslippssted i kart, skal legges inn her.
Det skal legges inn navn og kontaktinformasjon på foretak involvert i prosjekteringen av anlegget.
Dokumentasjon av rensegrad og beskrivelse av anlegg
- Resultater fra grunnundersøkelse med vurdering av grunnforhold og forurensningsfare, og informasjon om valg av avløpsløsning, skal fylles inn i skjemaet “Dokumentasjon av rensegrad og beskrivelse av anlegg». Skjemaet er obligatorisk og skal fylles ut og legges ved av alle. Det skal alltid gjennomføres grunnundersøkelse.
- Hvis den valgte renseløsningen involverer infiltrasjon til stedegne løsmasser, skal kornfordelingsdiagram og infiltrasjonsdiagram fra grunnundersøkelsen samt løsmasseprofil legges ved.
- For prefabrikkerte anlegg/komponenter skal det vedlegges produktdokumentasjon.
Skjema: dokumentasjon av rensegrad og beskrivelse av anlegg (PDF, 4 MB)
Dokumentasjon fra fagkyndig
Ved søknad om etablering av infiltrasjonsanlegg skal det legges ved underskrevet dokumentasjon på kompetanse fra fagkyndig ansvarlig for grunnundersøkelsene.
Skjema: dokumentasjon fra fagkyndig (PDF, 366 kB)
Nabovarsel
Naboer og andre spesielt berørte må varsles om tiltaket. Andre spesielt berørte kan for eksempel være lag og foreninger, eller andre som har friluftsinteresser i området. Se her for veiledning til nabovarsel, men merk at fristen for svar på nabovarsel skal være minst 4 uker for denne typen tiltak, jf. forurensningsforskriften § 12-4, og ikke 2 uker.
Følgende skal legges ved søknaden:
- Skjemaet «Opplysninger gitt i nabovarsel» (lastes ned fra dibk.no)
- Kvittering for nabovarsel
- Eventuelle uttalelser/protester
Vurdering av resipient ved utslipp til sjø eller bekk
Dersom anlegget skal ha utslipp av renset avløpsvann til sjø eller bekk må det legges ved uttalelse fra fagkyndig med vurdering av vannføring/vanndyp og tilstanden i resipienten. Det skal legges ved bilder av resipienten fra området hvor utslippet planlegges. Ta kontakt med kommunen ved eventuelle spørsmål knyttet til dette.
Tillatelse etter plan- og bygningsloven
Kvikkleire:
NVE har pålagt kommunene å ta hensyn til marin leire i kommuneplanen. Færders kommuneplan viser hensynssonen H310 Ras- og skredfare som en rød skravur i områder der det er antatt marin leire. I disse områdene er det høyere sannsynlighet for kvikkleire, og søkere må vise til at sikkerheten er ivaretatt. Da må søker sende inn en redegjørelse som garanterer sikkerheten til tiltaket – at den ikke forverrer nåværende situasjon. Kapittel 3 i NVEs veileder 2019/01 har en mal for hvordan dette kan utredes, steg for steg.
Det pågår kartlegging av potensielle faresoner for områdeskred i kommunal regi. Resultatene legges ut fortløpende på denne siden.
Saksbehandlingstid
Saksbehandlingstiden for dispensasjonssøknader er 12 uker fra komplett søknad er mottatt av kommunen. I tilfeller der søknaden må på høring til Statsforvalteren, eller andre eksterne myndigheter, vil kommunens saksbehandlingstid settes på pause til myndighetens uttalelse er mottatt av kommunen. Behandling av utslippssøknaden starter først når eventuell søknad om dispensasjon er avgjort.
Utslippssøknad i samsvar med standardkravene i forurensningsforskriftens kapittel 12 behandles innen 6 uker. Dersom det søkes om unntak fra bestemmelser i lokal forskrift behandles søknaden uten ubegrunnet opphold, men behandlingen kan ta mer enn 6 uker.
Informasjon om saksbehandlingstid for byggesaken finnes her.
Lokal forskrift med veileder
Den lokale forskriften med veileder finner du her.