Frivillighetsstrategi 2023-2027
8 Handlingsplan for Færder kommunes frivillighetsstrategi
8.1 Hovedmål
Det er enkelt å være frivillig i Færder.
For å nå dette målet er det definert følgende satsningsområder, Færder kommune:
- legger til rette for vekst og utvikling for aktørene i frivillig sektor slik at den enkelte kan bidra med sitt engasjement i lokalsamfunnet.
- legger til rette for at samarbeidet mellom frivillig sektor og kommunen preges av forutsigbarhet, åpenhet, tillit og tilgjengelighet.
- legger til rette for at frivilligheten kan være et supplement til kommunale tjenester.
I tillegg har frivillighetsstrategien prioriterte målsetninger knyttet opp mot de tre satsningsområdene med tilhørende veivalg. Realisering av veivalgene er avhengig av at det foreligger økonomiske rammer i Færder kommunes budsjetter.
8.2 Satsningsområde 1: Vekst og utvikling
Frivillighetsstrategien skal sikre at Færder kommune legger til rette for vekst og utvikling for aktørene i frivillig sektor slik at den enkelte kan bidra med sitt engasjement ovenfor sine medmennesker i lokalsamfunnet.En slik vekst og utvikling er avhengig av gode rammebetingelser i de kommunale budsjettene og at Færder kommune er rustet for å jobbe med dialog, samskapning og innovasjon i frivillighetsarbeidet. Færder kommune skal jobbe innovativt med å inkludere frivillighet i samfunnsutfordringer og legge til rette for inkludering i det frivillighetsarbeidet som gjøres i kommunen.
Målsetninger for vekst og utvikling
Veivalg:
- Færder kommune har ansatte som jobber i et frivillighetsteam.
- Færder kommune sørger for at ansatte i teamet har kompetanse på forskning og trender innenfor frivillighet.
- Frivillighetsteamet har oversikt over de ansatte som jobber med frivillighet i alle sektorer i Færder kommune.
- Færder kommune deltar i arbeidet innenfor frivillighetsområdet som koordineres av fylkeskommunen der det er hensiktsmessig.
Veivalg:
- Færder kommune etablerer interne nettverk for ansatte som jobber med frivillighet på tvers av virksomhetene i Færder kommune.
- Frivillighetsteamet har oversikt over de arenaene som jobber med frivillighet i Færder kommune og bistår med koordinering og informasjonsflyt mellom virksomhetene.
Veivalg:
- Færder kommune inviterer til Forum for frivillighet. Alle organisasjoner, lag og foreninger som er registret i kommunens register blir invitert.
- Færder kommune innarbeider et årshjul som passer med frivillighetens behov for ulike typer kurs og utvikling. Årshjulet formidles gjennom Forum for frivillighet.
Veivalg:
- Færder Frivilligsentral skal være et sted der mennesker møtes.
- Færder Frivilligsentral skal bygges på frivillig innsats, bidra til å skape gode sosiale møteplasser og legge til rette for lokal frivillig virksomhet.
- Færder Frivilligsentral skal aktivt jobbe for at tilbudene som gis på sentralen imøtekommer behovene for ivaretakelse av god folkehelse i Færder.
- Færder Frivilligsentral er lokalt forankret og utvikler sitt tilbud etter behovene i lokalsamfunnet.
- Færder Frivilligsentral utvikler og kvalifiserer frivillige som bidrar til å dekke behov hos innbyggerne i Færder.
- Færder Frivilligsentral er tilrettelagt for utlån av lokaler for lag og foreninger, både på Nøtterøy og Tjøme.
- Færder Frivilligsentral har møtelokaler og kontorfasiliteter som kan brukes av lag og foreninger med PC, skriver og internett.
Veivalg:
- Færder kommune prioriterer å øke kompetansenivået i lag og foreninger om inkluderingsarbeid.
- Færder kommune følger opp at informasjon, arenaer og møteplasser er universelt utformet.
- Færder kommune bidrar med samskapende prosesser slik at frivilligheten i Færder er rustet til å være inkluderende, imøtekommende og skaper en heia-kultur for deltagelse.
- Færder kommune prioriterer søknader om tilskudd som kan vise til inkluderende tiltak.
8.3 Satsningsområde 2: Samarbeid og kommunikasjon
Frivillighetsstrategien skal legge til rette for at samarbeidet mellom frivillig sektor og kommunen preges av forutsigbarhet, åpenhet, tillit og tilgjengelighet. Færder kommunes frivillighetsteam arbeider for god forankring av frivillighetsstrategien internt i kommunen og hos lag og foreninger. Kommunen skal tilrettelegge for at frivilligheten kan sette søkelys på sin egen aktivitet og fokus på inkludering og mindre på administrering og koordinering. Denne typen tilrettelegging krever dialog med frivilligheten for at den skal være hensiktsmessig. Færder kommune tar ansvar for å tilrettelegge for god og enkel kommunikasjon med organisasjoner, lag og foreninger gjennom et frivillighetsteam og et tverrsektorielt nettverk for frivillighet i kommunen.
Delmål for samarbeid og kommunikasjon
Veivalg:
- Færder kommune involverer frivilligheten så tidlig som mulig i alle prosesser som omhandler dem.
- Færder kommune viderefører samhandling med Færder idrettsråd.
Veivalg:
- Færder kommune opprettholder og videreutvikler en god oversikt over lag og foreninger på kommunens nettsider som er søkbar for publikum.
- Færder kommune tar initiativ til å dele nyheter fra frivilligheten på kommunes digitale plattformer.
- Færder kommune tilrettelegger for markedsføring av arrangementer i frivilligheten gjennom kommunes digitale flater.
Veivalg:
- Færder kommune har en tilretteleggende rolle for frivilligheten som gjør det mulig for frivilligheten å ha en sterk og tydelig plass i lokalsamfunnet.
- Færder kommune prioriterer å legge til rette for ungdomsorganisasjoner og ung frivillighet i uorganisert aktivitet.
- Færder kommune anerkjenner at det er viktig å kjenne de frivillige i organisasjoner, lag og foreninger.
- Færder kommune synliggjør frivillig innsats.
- Færder kommune er bevisst på rollefordeling og ansvarsfordeling i samarbeid med frivilligheten.
- Frivillighetsteamet har oversikt over hovedlinjene i frivilligsektor og har en åpen og god dialog med lag og foreninger.
- Frivillighetsteamet bistår ved behov med å skape kontakt mellom beslektede organisasjoner for erfaringsdeling og kompetanseutvikling og videre samarbeid.
- Frivillighetsteamet i Færder kommune kan bistår med veiledning og hjelp til samskapende prosesser.
Veivalg:
- Færder kommune arrangerer Frivilligbørs en gang i året.
- Færder kommune legger til rette for at lag og foreninger kan arrangere frivilligtorg årlig.
- Færder kommune invitere ved behov til dialog og samskapende prosesser om aktuelle temaer mellom frivilligheten og kommunen og arbeider for at deltakelse i slike prosesser får høy status i frivilligheten.
- Kommuneadministrasjonen gjennomfører samarbeidsmøter med næringslivet med sikte på samarbeid med frivilligheten i Færder kommune.
- Færder kommune opprettholder og har tydelige og brukervennlige tilskuddsordninger for organisasjoner, lag og foreninger.
- Færder kommune sørger for at de ansatte har fersk kunnskap om ulike støtteordninger.
- Færder kommune kartlegger behovet for økt synliggjøring av tilskuddsordninger.
- Færder kommune formidler informasjon om tilskudd.no (Statens tilskuddsportal for frivilligheten).
- Kommunen bistår frivilligheten ved bruk av spillemiddelordningene.
- Frivillighetsteamet sørger for å ha oppdatert informasjon tilskuddsordninger og tilhørende dokumentasjonskrav og har en veiledende funksjon for frivilligheten.
- Færder kommune kartlegger behov for en tilskuddsordning med støtte til bruk av kommunale kulturlokaler for arrangementer i frivillig regi.
Veivalg:
- Kommunen videreutvikler digital bookingløsning og gjør allment kjent en fullstendig oversikt over hvilke kommunale lokaler som er tilgjengelige for frivilligheten til møter og aktiviteter, samt muligheter for lån og leie av kommunale kontorplasser.
- Færder kommune legger til rette for at organisasjoner, lag og foreninger kan leie ut sine lokaler gjennom kommunal digital bookingløsning.
- Færder kommune videreføre gratis leie av kommunale skolelokaler/idrettshaller i ukedager for alle lag og foreninger med medlemmer mellom 6 og 19 år.
- Tønsberg og Færder bibliotek tilbyr utlån av møterom til lag og foreninger.
- Færder kommune etablerer rutiner for å spre informasjon om statlige, regionale og lokale initiativ som gjør det enkelt å bidra frivillig.
- Færder kommune viderefører en elektronisk løsning for å melde seg som frivillig, både på kommunes nettsider og via applikasjonsverktøy.
- Kommunen implementerer applikasjonsverktøy som kommunikasjonskanal mellom enkeltfrivillige, mellom enkeltfrivillige og organisasjoner og mellom kommunale tjenester og organisasjoner.
- Kommunen implementerer informasjon om muligheter for frivilligarbeid som en del av sluttsamtalen for medarbeidere i Færder kommune som har nådd pensjonsalder.
- Færder kommune legger til rette for å dele ressurser på tvers av lag og foreninger (eks: dugnadsbistand, materiell, fagkompetanse).
8.4 Satsningsområde 3: Frivillighet som supplement til kommunale tjenester
Frivillighetsstrategien legger til rette for at frivillighet kan være et supplement til kommunale tjenester. Færder kommune skal nå, og i fremtiden, ivareta alle lovpålagte tjenester, men ønsker å kunne tilby et bredere tilbud til våre innbyggere ved hjelp av frivillig innsats. For å imøtekomme dette er det viktig at kommunen legger til rette, slik at frivilligheten kan bidra spesielt i forebyggende og helsefremmende aktivitet slik at seniorer kan bo trygt hjemme og ha et aktivt liv, og for å forhindre utenforskap og ensomhet i alle grupper i lokalsamfunnet.
Delmål for frivillighet som supplement til kommunale tjenester
Veivalg:
- Færder kommune arbeider kontinuerlig og systematisk med kartlegging av behovet for frivillig bistand i egne virksomheter og har som utgangspunkt for kartleggingen at kommunen ønsker å samarbeide med frivilligheten for å skape et godt lokalsamfunn der alle tar medansvar – ikke med utgangspunkt i hvordan frivilligheten kan brukes for å utføre oppgaver. [4]
- Færder kommune etablerer et system for fortløpende innmelding av behov for frivillighet i de ulike sektorene.
- Færder kommune jobber systematisk med å synliggjøre samfunnsutfordringer der frivilligheten kan bidra med å skape tiltak for å imøtekomme utfordringen.
- Færder kommune gjennomfører jevnlige kampanjer for å rekruttere frivillige til oppdrag som er supplement til kommunale tjenester og kan bidra til markedsføring av rekrutteringskampanjer for organisasjoner, lag og foreninger som har samme hensikt.
- Har jevnlige informasjonskampanjer om hvilke tjenester og tilbud som ytes av frivillige i Færder.
- Færder kommune legger til rette for at ungdom gjennom valgfaget Innsats for andre kan være frivillige i lokalsamfunnet.
[4] Samarbeid mellom frivillige og kommuner. Råd og veiledning til kommuner som inngår samarbeid med frivillige. Kommunal- og moderniseringsdepartementet s.13.
Veivalg:
- Færder kommune har fokus på å legge til rette for frivillig bidrag i forebyggende og helsefremmende aktivitet.
- Færder kommune legger til rette for økt frivillighet på helseinstitusjonen og for at kommunens institusjoner har en verdighetskoordinator med ansvar for frivillighet.
- Hjemmetjenesten oppdager behov hos innbyggerne og bruker applikasjons-verktøyet aktiv for at frivillige kan dekke behov som ikke er lovpålagt.