Frivillighetsstrategi 2023-2027

  1. 1 Innledning
  2. 2 Begrepsavklaringer
  3. 3 Grunnleggende prinsipp for arbeid med frivillighet i Færder kommune
  4. 4 Mål og måloppnåelse
    1. 4.1 Hovedmål
    2. 4.2 Satsningsområder
    3. 4.3 Måloppnåelse og veivalgenes målbarhet
  5. 5 Forankring
    1. 5.1 Internasjonalt
    2. 5.2 Nasjonal forankring
    3. 5.3 Fylkeskommunal forankring
    4. 5.4 Lokal forankring
      1. 5.4.1 Anleggsplan
      2. 5.4.2 Helhetlig plan for oppvekst
    5. 5.5 Medvirkning til utarbeidelse av frivillighetsstrategien
  6. 6 Status
    1. 6.1 Status på de tre satsningsområdene
      1. 6.1.1 Vekst og utvikling
      2. 6.1.2 Samarbeid og kommunikasjon
      3. 6.1.3 Frivillighet som supplement til kommunale tjenester
    2. 6.2 Frivillighetens år 2022
      1. 6.2.1 Frivilligbørs en samskapningsarena
    3. 6.3 Status i frivilligheten i Færder
  7. 7 Status på sektor og enhetsnivå i Færder kommune
    1. 7.1 Administrasjon, kultur og levekår
      1. 7.1.1 Kulturenheten, Færder Frivilligsentral, biblioteket og kulturhus
      2. 7.1.2 Idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet
      3. 7.1.3 Service- og kommunikasjonssenteret
      4. 7.1.4 Integrering og inkluderingsarbeid
    2. 7.2 Helse og omsorg
      1. 7.2.1 Institusjoner og Hjemmetjeneste
      2. 7.2.2 Sjølystsenteret
    3. 7.3 Oppvekst
      1. 7.3.1 Frivillighet i skolen
      2. 7.3.2 Frivillig innsats fra foresatte
    4. 7.4 Teknikk og miljø
      1. 7.4.1 Drift og anlegg, Eiendomsforvaltningen og Kommuneutvikling
  8. 8 Handlingsplan for Færder kommunes frivillighetsstrategi
    1. 8.1 Hovedmål
    2. 8.2 Satsningsområde 1: Vekst og utvikling
    3. 8.3 Satsningsområde 2: Samarbeid og kommunikasjon
    4. 8.4 Satsningsområde 3: Frivillighet som supplement til kommunale tjenester
  9. 9 Vedlegg: bildegalleri

5 Forankring

5.1 Internasjonalt

Færder kommune knytter FNs bærekraftsmål 3, 10 og 17 til Frivillighetsstrategien:

Bærekrafts mål nr. 3: God helse og livskvalitet

God helse er en grunnleggende forutsetning for menneskers mulighet til å nå sitt fulle potensial og for å bidra til utvikling i samfunnet. Hvordan helsen vår påvirkes av miljø, økonomi og sosiale forhold. Bærekraftsmål nr. 3 inkluderer mennesker i alle aldre og ivaretar alle dimensjoner.

Frivilligheten i Færder bidrar både til å forebygge uhelse på individnivå, forbedre folkehelsen på lokalt nivå, samt som supplement til lovpålagte helsetjenester i kommunen.

Bærekrafts mål nr. 10: Mindre ulikhet

FNs punkt 10.2: Innen 2030 sikre myndiggjøring og fremme sosial, økonomisk og politisk inkludering av alle, uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.

Mindre ulikhet er et viktig mål for frivillighetsarbeidet. Frivillighet skal fremme inkludering og sikre deltagelse for alle uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, etnisitet, opprinnelse, religion eller økonomisk status. For å nå dette målet må likebehandling og like muligheter sikres.

Færder kommune arbeider mot denne måloppnåelsen ved å opprettholde, utvikle og informere om tilskuddsordninger for individ, lag og foreninger, og ved å ha inkludering som et prioriteringskriterium for tildeling av prosjekt- og arrangementsstøtte. Deltagelse i frivillighet og organisasjonsliv bidrar til sosial utjevning og økt deltagelse. Deltagelse i frivilligaktivitet kan bidra til økt mestring, sosialt nettverk og deltagelse i utdanning og arbeid. Økonomi er en av barrierene for deltagelse i samfunnet. Generelt vil det å sikre alle innbyggeres mulighet til deltagelse i frivillige organisasjoner, lag og foreninger bidra til utjevning av sosiale forskjeller.

Bærekraftsmål nr. 17: Samarbeid for å nå målet

For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling og gode rammer for samarbeidet mellom frivilligheten og kommune er svært vesentlig for å kunne nå målet om samarbeid for et aktivt lokalsamfunn.  Frivillige organisasjoner eksisterer for å oppfylle sine egne formål og har sin egenverdi. Derfor bør frivilligheten i liten grad handle på bestilling fra det kommunale, eller bli detaljstyrt. I et likeverdig partnerskap kan kommunen og frivilligheten sammen finne fram til hvordan organisasjonenes formål og egenart kan bidra til å nå felles mål. For å lykkes i samarbeid mellom det offentlige og frivilligheten, må kommunen opprettholde, videreutvikle og bidra til gode rammer for frivillige organisasjoner. Samarbeidet mellom kommune og frivilligheten må bygge på en felles forståelse av de samfunnsutfordringene begge parter har som formål å løse, og frivillighetens innsats må være et supplement til, ikke en erstatning for, det offentliges oppgaver og ansvar på området [3].

Færder kommune samarbeider tett med frivilligheten på mange arenaer til det beste for lokalsamfunnet. Det er mange eksempler på gode samarbeid innenfor friluftsliv, kulturkriseberedskap, helse og fritid. Kommunen har også lagt til rette for Frivilligbørs og Forum for frivillighet som møteplasser for å belyse behovene og samfunnsutfordringene.

 

[3] Frivillighetspolitisk plattform 2019 - 2023 Frivillighet Norge.

5.2 Nasjonal forankring

Et tett, likeverdig og helhetlig samspill mellom det offentlige og frivilligheten er avgjørende for å skape det gode samfunn. Regjeringen har derfor lansert Frivillighetserklæringen – en erklæring som befester og definerer samspillet mellom regjeringen og frivillig sektor. Erklæringen forplikter på samarbeid, medvirkning og forutsigbarhet – uavhengig av hvilket departement, direktorat eller etat som er involvert og den har klare oppfølgingspunkter om politisk forankring og nasjonale møteplasser for frivilligheten, kommuner og staten.

5.3 Fylkeskommunal forankring

Fylkestinget vedtok i sak 66/21 at det skulle utarbeides temadokumenter for utvalgte fagområder under kulturstrategien Vestfold og Telemark – der mennesker møtes. Kulturstrategi 2021–2024. Frivillighetsteamet la fram temadokumentet Frivillighet i Vestfold og Telemark. Dette ble vedtatt i fylkestingets sak 183/21. Dokumentet gir en beskrivelse av frivilligheten i fylket og fylkeskommunens samlende innsats og samhandling med sektoren. Temadokumentet la grunnlaget for hvordan den videre innsatsen skulle struktureres og innrettes og avdekket et utviklingspotensial i fylkeskommunens arbeid på frivillighetsområdet. Fylkestingssak 30/23 skisserer rammeverket for det fylkeskommunale innsatsområdet for frivillighet inn mot og etter splittelsen av Vestfold og Telemark i 2024. Færder kommune har vært en aktiv deltaker i frivillighetsprosjektet Frivillighet, samskapning og sosial inkludering 2019-2023 som er et interkommunalt prosjekt under fylkeskommunens program for folkehelsearbeid.

5.4 Lokal forankring

Færder kommunes frivillighetsstrategi bygger på kommuneplanens samfunnsdel, og er forankret i kommunens overordnede samfunnsmål 3: Kultur, frivillighet og friluftsliv. Tiltaksplanen følger delmål 5.3; Færder kommune stimulerer til økt frivillighet innen kulturliv, idrett og humanitær virksomhet.

I tillegg skal det være en tydelig sammenheng mellom frivillighetsstrategien, Helhetlig plan for oppvekst, Helhetlig plan for helse, Færder kommunes integreringsplan og anleggsplan når det gjelder frivillighet.

5.4.1 Anleggsplan

Utvikling av gode og attraktive anlegg til fysisk aktivitet, friluftsliv, idrett og kultur er viktig for frivilligheten. Dette gjelder både for den organiserte og uorganiserte frivilligheten. Ifølge Frivillighet Norge er gode anlegg til å utøve sin aktivitet en av de viktigste faktorene for frivilligheten. Færder kommune skal bidra til utvikling av gode anlegg for frivilligheten gjennom bygging av nye anlegg, og nødvendig vedlikehold og oppgradering av eksisterende anlegg. På den måten kan kommunen i fremtiden tilby innbyggerne gode rammer for å utøve idrett, fysisk aktivitet, friluftsliv og forskjellige kulturuttrykk. Færder kommune har en fireårig plan for anleggsutvikling (PDF, 5 MB), sist vedtatt 16.11.2022. Planen er laget sammen med frivilligheten og skal være et styringsdokument for utvikling av anlegg til idrett, egenorganisert fysisk aktivitet, friluftsliv og kultur i kommunen. Anleggsplanen er en forutsetting for å kunne søke om spillemidler til fysisk aktivitet, friluftsliv, idrett og kultur. Anleggsplanen skal sammen med Frivillighetsstrategien legge til grunn kommunens samhandling og tilretteleggingen for frivilligheten i kommunen. Kommunes målsetning med anleggsutviklingen blir nærmere omtalt i anleggsplanen.

Helhetlig plan for helseHelhetlig plan for helse og mestring er under utarbeiding og er planlagt ferdigstilt for politisk behandling desember 2023.

Færder kommune jobber mot at innbyggere skal leve gode og selvstendige liv lengst mulig. Helsefremming og forebygging i og utenfor helse og omsorgstjenesten bidrar til mestring og helse gjennom hele livet. Bærekraftige helse- og omsorgstjenester legger til rette for livskvalitet og mestring. Helhetlig plan for helse og mestring skal belyse behovet for økt arbeid og innsats rettet mot det helsefremmende og forebyggende arbeidet, i tillegg til hvordan gi gode og bærekraftige helse og omsorgstjenester.

5.4.2 Helhetlig plan for oppvekst

Helhetlig plan for oppvekst omtaler frivillighet i ulike sammenhenger og understreker viktigheten av frivillighet for å skape det beste oppvekstmiljøet for barn og unge. Planen understreker også viktigheten av mulighet for unge å delta i frivillighet for å kunne være aktive, høre til og kjenne forpliktelse.

5.5 Medvirkning til utarbeidelse av frivillighetsstrategien

Prosessen med å revidere Frivillighetsstrategien med tilhørende handlingsplan har vært ledet av Rådgiver frivillighet i Færder kommune. Gjennom medvirkningsprosesser har frivilligheten, innbyggerne, politikere og kommunalt ansatte deltatt og gitt sine innspill til rulleringen av frivillighetsstrategien og handlingsplanen. Innspillene er tatt inn i strategien og de medvirkendes behov og utfordringer er utarbeidet som veivalg i handlingsplanen.

Det er gjennomført 4 ulike innspillsprosesser:

Prosess 1: Innovasjonsarenaen

Et årlig arrangement i «Program for folkehelsearbeid» og arrangeres av Vestfold og Telemark fylkeskommune i samarbeid med kommunene Holmestrand, Horten, Tønsberg, Færder, Sandefjord og Larvik.

Målet for innovasjonsarenaen Innova 2020, 2021 og 2022 var å sette fokus på “Hvordan kan vi styrke samarbeidet mellom frivilligheten, innbyggere og kommunene?

Innovasjonsarenaene hadde som målsetning å skape en møteplass mellom lokal og regional frivillighet, kommune og fylkeskommune. 

Prosess 2: Medvirkning fra barn og unge

Innspillene er hovedsakelig kommet fra barn i 7 klasse på Teie skole januar 2021. Elevene ble invitert med på workshop der målet var at elevene skulle dele sine erfaringer, ønsker, drømmer om hvordan deres hverdag ser ut om 4 år når denne frivillighetsstrategien er gjennomført og klar for ny rullering.

Oppgaven var å lage et drømmetre:

“Om 4 år har alle barn og ungdom i Færder fått oppleve å være med på noe de synes er gøy i fritiden. Barn og ungdom opplever mestring, glede og tilhørighet. Mange har også bidratt frivillig. Barn og unge i Færder opplever økt trivsel i egen fritid. Statsministeren kommer på besøk og vil lære av Færder kommune, hva har skjedd?”

Prosess 3: Digital medvirkningsprosess i forbindelse med rullering av frivillighetsstrategien og tilhørende tiltaksplan 28.januar 2021

Til denne medvirkningsprosessen var det invitert bredt fra lokalsamfunnet. Innbyggere, politikere, ansatte, lag og foreninger, frivillighet, og samarbeidspartnere kom sammen og brukte en kveld på zoom for å medvirke til rulleringen.

Målet for medvirkningsprosessen var å få innspill på følgende utfordringer:

  • Tilrettelegge for vekst og utvikling for aktørene i frivillig sektor slik at den enkelte kan bidra med sitt engasjement i lokalmiljøet.
  • Tilrettelegge for samarbeidet mellom frivilligsektor og kommunen.

I denne prosessen hadde kommunen hovedfokus på 2 områder:

  • Det skal være enkelt å være frivillig i Færder.
  • Vi skal sammen skape en sterk og levende frivillighet for alle som bor i Færder.

Prosess 4: Innspillsprosess i Hovedutvalg for helse 31.05.2022

Hovedmål: Vi skal sammen skap en levende og sterk frivillighet for alle som bor i Færder.

Fokusspørsmål 1: Hvordan kan vi sammen skape en frivillighet der det er enkelt for alle å bidra med sitt engasjement i lokalmiljøet?

Fokusspørsmål 2: Hva har skjedd i Færder i de neste 5 årene som viser at kommunen har nådd målet om at det er enkelt å være frivillig i Færder?