1 Innledning
Hovedmålet for Færder kommunes frivillighetsstrategi er:
Det skal være lett å være frivillig i Færder.
Dette er et mål som krever tilrettelegging fra Færder kommune og deltakelse fra innbyggerne. Sammen skal kommunen og innbyggerne sørge for at å bidra frivillig blir en naturlig del av livet i Færder.
Uten frivillighet stopper Færder.
Frivilligheten er en sentral, høyt verdsatt og betydningsfull samarbeidspartner for Færder kommune, i arbeidet med å bygge et lokalsamfunn som er sterkt, levende og mangfoldig. Frivillighetsstrategien for Færder kommune 2023-2027 skal bidra til å realisere målet om at det skal være lett å være frivillig i Færder.
Færder kommune har et mangfoldig aktivitetstilbud som engasjerer bredt og stimulerer til deltakelse. Frivilligheten i Færder består av organisasjoner, lag, foreninger, frivillige enkeltpersoner og uorganiserte grupper som gjør en stor innsats for innbyggerne i kommunen. De frivillige i Færder er aktive innbyggere, som tar ansvar for lokalsamfunnet og lokalmiljøet sitt, og som gir av seg selv for å skape noe for fellesskapet. Færder kommune ønsker å legge til rette for en selvstendig og sterk frivillighet. Frivillig innsats og deltakelse i samfunnsliv bidrar positivt til innbyggernes livskvalitet og er med på å bedre folkehelsen. Det er en erkjennelse at det offentlige ikke kan løse alle oppgaver og at frivillighetens innsats utgjør et vesentlig bidrag til lokalsamfunnet. For å være best mulig rustet for å legge til rette for et godt samarbeid mellom frivillighet og kommune anerkjenner Færder kommune frivillighet som eget fagfelt (med eget fagfelt menes fagfelt i kommune administrasjonen).
Med utgangspunktet i frivillighetsstrategien som ble vedtatt oktober 2018, ble arbeidet med rullering av lokal frivillighetsstrategi for Færder kommune påbegynt høsten 2020. Arbeidet ble forsinket på grunn av Covid-19 pandemien som førte med seg et behov for å omprioritere ressurser i kulturenheten som har vært ansvarlig saksbehandler for frivillighetsstrategien.