3.1 Innledning
Det overordnede målet i norsk boligpolitikk er at alle skal ha tilgang til en god bolig i et godt bomiljø. Å ha en bolig er grunnleggende for helse, utdanning, arbeid og samfunnsdeltakelse. Hovedformålet med boligsosial handlingsplan 2024-2028 er å definere kommunens ambisjoner for vanskeligstilte i det boligsosiale arbeidet de neste fire årene og fastsette strategier og virkemidler for å realisere disse.
Mens det er individets ansvar å finne et sted å bo, er det det offentliges oppgave å sørge for at de som ikke kan ivareta seg selv får nødvendig hjelp til å finne en stabil bosituasjon. Hjelpen skal i størst mulig grad gjøre folk i stand til å mestre egne liv. Alle må bo, og med riktig hjelp kan alle bo. Den største utfordringen i dagens sosiale boligpolitikk er at ikke alle bor godt og trygt (NOU 2011: 151).
Målene i den boligsosiale handlingsplanen skal støtte opp om nasjonale mål og relevante mål i Kommuneplanens samfunnsdel.
3.2 Planarbeidet
Boligsosial plan er utarbeidet av en tverrfaglig arbeidsgruppe fra ulike kommunale virksomheter. Planen bygger på statistikk og lokal kunnskap fra flere fagområder i kommunen.
Planarbeidet har involvert medvirkning utenfor arbeidsgruppen, inkludert dialog med kommunens brukerråd og andre ressurspersoner, samt et innbyggermøte.
Planen tar ikke for seg den generelle boligplanleggingen i Færder kommune, men omhandler vanskeligstilte som av ulike årsaker faller utenfor det ordinære boligmarkedet.
Unge førstegangsetablerere som ikke defineres som vanskeligstilte er ikke en del av planen.
Eldre med behov for omsorgsboliger og helsetjenesten er heller ikke en del av denne planen, men vil bli sett på i helhetlig plan for helse.
3.3 Hva er boligsosialt arbeid?
Boligsosialt arbeid omfatter alt kommunen gjør for å sikre vanskeligstilte en trygg og stabil bosituasjon. Dette inkluderer å skaffe boliger til vanskeligstilte og styrke deres evne til å mestre boforholdet. Arbeidet kan deles inn i operative og strategiske oppgaver. Operative oppgaver inkluderer rådgivning, boliganskaffelse, økonomisk støtte, bo- og nærmiljøtiltak, og oppfølging og tjenester i hjemmet. Strategiske oppgaver innebærer å sette langsiktige mål, utvikle tiltak, allokere ressurser og bestemme ansvarsfordeling.
Boligpolitikk er et komplekst felt, hvor mange virkemidler ligger utenfor kommunens ansvarsområde. Kommunens virkemidler er spredt over ulike tjenesteområder.
Det nasjonale målet er at flest mulig skal eie sin egen bolig, noe som bidrar til stabile boforhold og velstand for fremtidige generasjoner. Høye boligpriser i pressområder gjør det imidlertid vanskelig for lavinntektsgrupper og barnefamilier å etablere seg.
For å bedre levekår og forebygge fattigdom blant vanskeligstilte på boligmarkedet skal den boligsosiale planen bidra til at kommunen skaffer egnede boliger til dem som ikke kan ivareta sine egne interesser på boligmarkedet. Dette inkluderer boliger med hjelpetiltak for personer med behov på grunn av alder, funksjonsnedsettelse eller andre årsaker. Planen skal også fremme likestilling og forebygge diskriminering i tråd med FN-konvensjonen om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne.
Plandokumentet består av to deler:
- Del 1 gir bakgrunnsinformasjon for planarbeidet.
- Del 2 tar for seg planens innsatsområder med tilhørende utfordringer og tiltak.