Frivillighetsstrategi 2023-2027

  1. 1 Innledning
  2. 2 Begrepsavklaringer
  3. 3 Grunnleggende prinsipp for arbeid med frivillighet i Færder kommune
  4. 4 Mål og måloppnåelse
    1. 4.1 Hovedmål
    2. 4.2 Satsningsområder
    3. 4.3 Måloppnåelse og veivalgenes målbarhet
  5. 5 Forankring
    1. 5.1 Internasjonalt
    2. 5.2 Nasjonal forankring
    3. 5.3 Fylkeskommunal forankring
    4. 5.4 Lokal forankring
      1. 5.4.1 Anleggsplan
      2. 5.4.2 Helhetlig plan for oppvekst
    5. 5.5 Medvirkning til utarbeidelse av frivillighetsstrategien
  6. 6 Status
    1. 6.1 Status på de tre satsningsområdene
      1. 6.1.1 Vekst og utvikling
      2. 6.1.2 Samarbeid og kommunikasjon
      3. 6.1.3 Frivillighet som supplement til kommunale tjenester
    2. 6.2 Frivillighetens år 2022
      1. 6.2.1 Frivilligbørs en samskapningsarena
    3. 6.3 Status i frivilligheten i Færder
  7. 7 Status på sektor og enhetsnivå i Færder kommune
    1. 7.1 Administrasjon, kultur og levekår
      1. 7.1.1 Kulturenheten, Færder Frivilligsentral, biblioteket og kulturhus
      2. 7.1.2 Idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet
      3. 7.1.3 Service- og kommunikasjonssenteret
      4. 7.1.4 Integrering og inkluderingsarbeid
    2. 7.2 Helse og omsorg
      1. 7.2.1 Institusjoner og Hjemmetjeneste
      2. 7.2.2 Sjølystsenteret
    3. 7.3 Oppvekst
      1. 7.3.1 Frivillighet i skolen
      2. 7.3.2 Frivillig innsats fra foresatte
    4. 7.4 Teknikk og miljø
      1. 7.4.1 Drift og anlegg, Eiendomsforvaltningen og Kommuneutvikling
  8. 8 Handlingsplan for Færder kommunes frivillighetsstrategi
    1. 8.1 Hovedmål
    2. 8.2 Satsningsområde 1: Vekst og utvikling
    3. 8.3 Satsningsområde 2: Samarbeid og kommunikasjon
    4. 8.4 Satsningsområde 3: Frivillighet som supplement til kommunale tjenester
  9. 9 Vedlegg: bildegalleri

7 Status på sektor og enhetsnivå i Færder kommune

7.1 Administrasjon, kultur og levekår

7.1.1 Kulturenheten, Færder Frivilligsentral, biblioteket og kulturhus

Innenfor kulturfeltet har Færder kommune flere samarbeidsarenaer med frivilligheten, blant annet i forbindelse med arrangementer, nettverksbygging og kunnskapsformidling.

Det gjøres mye godt arbeid innenfor kulturminnearbeid i frivilligheten. Kulturenheten støtter dette med kunnskapsbistand og nettverksutvikling. Frivillige organisasjoner er høringsinstans i ulike saker på området, deriblant veinavn- og plansaker med kulturminnevern som fokusområde. Spesielt aktuelle som høringsinstans i disse sakene er nærmiljøorganisasjoner og organisasjoner med  kulturminnevern som hovedformål. Frivilligheten var en vesentlig bidragsyter i arbeidet med Færder kommunes kulturminneplan som ble vedtatt i 2020.

Færder kommune har samarbeid med frivilligheten i forhold til beredskapsarbeid ved arrangementer, arrangementsvertskap og krisehåndtering. Med bakgrunn i erfaringene fra samarbeid med frivilligheten for å håndtere Covid-19 pandemien og følgene av krigen i Ukraina er det nå signert avtaler med Nøtterø Sanitetsforening og Nøtterøy og Tjøme og Hvasser Røde kors om fast representasjon i Færder kommunes beredskapsutvalg.

Gjennom den siste planperioden er det arbeidet aktivt og målrettet med utvikling av Færder Frivilligsentral. Frivilligsentralen skal være et sted der mennesker møtes og sentralen koordinerer og skaper oppdrag for og med frivillige. Det er pr. Januar 2023 ca. 120 frivillige tilknyttet Færder Frivilligsentral.  Færder Frivilligsentral organiserer egne aktiviteter, hjelper innbyggerne og tilrettelegger for samarbeid med organisasjoner som ønsker å drive sine aktiviteter på Frivilligsentralen. Det er gratis å låne Færder frivilligsentral sine lokaler. Frivilligsentralen bruker Nyby som verktøy til å koordinere frivilligressurser med behov for frivilligbistand. I forbindelse med endring av Forskrift for tilskudd til Frivilligsentraler paragraf 7c, må Færder Frivilligsentral endre sin organisering for å sikre større grad av medvirkning fra aktører som er involverte og engasjerte i Frivilligsentralen. I tråd med paragraf 7c skal Færder frivilligsentral opprette en ressursgruppe.

Tønsberg og Færder bibliotek har rolle som koblingsarena og sosial møteplass for frivillig aktivitet i Tønsberg og Færder kommune.

7.1.2 Idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet

Færder kommune har et rikt foreningsliv innen idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet. Idrettslagene bidrar til lokalsamfunnet med aktivitet for barn, unge og voksne. Flere idrettslag har utviklet egne anlegg til sin aktivitet, som også er åpne for allmennheten. I tillegg har flere idrettslag bygget såkalte nærmiljøanlegg der barn, unge og voksne kan være aktive ved siden av den organiserte idretten. Idretten i Færder er sammensluttet i et felles organ; Færder idrettsråd. Rådet består av representanter fra ulike idrettsforeninger i kommunen og skal ivareta idrettens interesser i kommunen. Idrettsrådet er ikke kommunalt, men et selvstendig idrettsorgan. Idrettsrådet og Færder kommune har definert samarbeidet i en formell samarbeidsavtale. Idrettsrådet bidrar i samarbeid med saksbehandler i Færder kommune til en god fordeling på bruk av kommunens lokaler tilpasset trening og fysisk aktivitet. I tillegg er Færder idrettsråd høringsinstans i saker som omhandler idrett og i anleggsutvikling.

7.1.3 Service- og kommunikasjonssenteret

Service- og kommunikasjonssenteret er kommunens viktigste kontaktpunkt mellom innbyggerne og kommunen, og er etablert for å gi innbyggerne bedre tilgjengelighet og service. Herfra blir innbyggere og frivilligheten loset videre til riktig kontaktperson. Servicesenteret koordinerer årlig TV-aksjonen og bidrar til prosjektet Et annerledes juletre -  et samarbeid mellom Røde Kors og Færder kommune for å gi en håndsrekning i julen til barn i familier med en utfordrende økonomisk situasjon.

7.1.4 Integrering og inkluderingsarbeid

Flyktning og innvandringsteamet har ansvar for å ta imot nye flyktninger i Færder kommune. De arbeider også for å koordinere hverdagen til familier og enkeltpersoner de følger opp i introduksjonsfasen. Færder kommunes integreringsplan (PDF, 24 MB) sier følgende om frivillighetens funksjon i integreringsarbeidet.

En viktig arena for hverdagsintegrering, i tillegg til offentlige tjenester, er sivilsamfunnet, herunder frivillige organisasjoner. Mange frivillige organisasjoner og privatpersoner arbeider aktivt for å fremme integrering av innvandrere. Hverdagsintegrering i frivillige organisasjoner handler også om å gi innvandrere et fellesskap der de kan bidra på lik linje med andre.

Per i dag finnes det ingen strukturerte samarbeidsavtaler mellom FINT og frivilligheten, men det finnes flere gode inkluderingsinitiativ i Færder kommune. Et eksempel er Språkmiddag som er et samarbeid mellom Røde kors foreningene i kommunen og Færder frivilligsentral.

Et annet eksempel på samarbeid mellom frivillighet og kommune i inkluderingsarbeid er Vi sammen senteret (senter for Ukrainske flyktninger). Der jobber frivillige og frivillige organisasjoner sammen med Færder og Tønsberg kommune og næringslivet.

I tillegg drifter NAV, Fritid Færder og Færder Frivilligsentral, Kvisten, BUA og Swap som alle er tiltak der innbyggere kan erverve eller låne klær og utstyr som et bidrag til et mer inkluderende samfunn. Alle tre tiltak driftes ved hjelp av frivillige og har en klar gjenbruksprofil.

7.2 Helse og omsorg

7.2.1 Institusjoner og Hjemmetjeneste

Helseinstitusjonene i Færder kommune har variasjoner av grad og innhold når det gjelder samarbeid med enkeltfrivillige, frivilliggrupper og organisertfrivillighet. Bjønnesåsen bo -og aktivitetssenter har for eksempel en verdighetskoordinator som samhandler aktivt med frivilligheten. Erfaringen viser at det er enklere å bidra med sitt engasjement inn i helseinstitusjonene der man bli møtt av en koordinator som har frivillighet som ansvarsområde.

Stortingsmelding 15 (2017-2024) Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre. Reformen retter seg mot eldre over 65 år og legger opp til at de skal få brukt ressursene sine og dekket behovene sine i de ulike fasene av alderdommen i et mer aldersvennlig samfunn der de kan leve gode liv og delta i fellesskapet. Dette krever et samarbeid med frivilligheten, både med enkeltfrivillige og frivillige organisasjoner. I handlingsplanen Leve hele livet for Færder kommune er det redegjort for eksisterende samarbeid.

Pågående arbeid for å nå målet om et samfunn der eldre kan leve gode liv og delta i felleskapet er økt søkelys på å samhandle med frivillige, dette gjøres gjennom Nyby. I Nyby er frivillige organisert slik at institusjoner og hjemmetjenester kan be om hjelp til sine eldre de ser at det er behov for frivillig bistand. Eksempel på oppdrag kan være følgetjenesten, praktisk hjelp i hjemmet, aktivitetsoppdrag, bistand på aktiviteter og kulturelle arrangementer på institusjon.

7.2.2 Sjølystsenteret

Sjølystsenteret er Færder kommunes seniorsenter for aktiviteter, fellesskap og glede, fra 55+. Sjølystsenteret har i dag ca. 2 årsverk, 85-90 frivillige og ca. 550 deltagere.  Aktivitetene ved senteret er i hovedsak basert på frivillighet. Frivilligheten på Sjølystsenteret koordineres av en ansatt.

Sjølystsenterets frivillige leder ulike aktiviteter for senterets deltagere som;
svømmegrupper, datakurs, seniornett, korsang, seniordans, boccia, bridge, kortlaging, ull og toving, søm-gruppe, snekring, treskjæring, tredreiing, engelsk samtalegruppe, lesegrupper, sittetrim, gå-gruppe, Qi gong, oljemaling, akvarellmaling, glass- og porselensmaling, veving, m.m. Det er i tillegg frivillige i resepsjonen, kafeteriaen og sjåfører som henter deltagere hjemme.

7.3 Oppvekst

7.3.1 Frivillighet i skolen

Færder kommune jobber målrettet for at barn og unge som vokser opp i Færder skal ha en trygg, sunn og utviklende oppvekstsom gir mulighet for at alle skal få et godt voksenliv med deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. En av hovedsatsingene i folkehelseprosjektet Mitt Færder var å øke andelen barn og unge som er frivillige. Ut ifra dette prosjektet ble det etablert samarbeid mellom Færder Frivilligsentral og Borgheim ungdomsskole. I ungdomsskolen gjennomføres valgfaget innsats for andre i samarbeid med Færder Frivilligsentral. I valgfaget benytter elevene applikasjonsfunksjonen Nyby, en plattform som kobler kommunale tjenester og frivillige sammen, for å få flere hender til de som trenger det. Gjennom Nyby får elevene gjennomføre oppdrag innenfor kommunale tjenester som kan løses av unge frivillige. Elevene blir introdusert for, og får mulighet til, å erfare verdien av frivillig innsatssamtidig som de utfører en samfunnsnyttig tjenestesom også gir mulighet til å skape relasjoner på tvers av generasjoner og bakgrunn. Arbeidet henger tett sammen med utvikling av fagfornyelsen (2020) og Færder kommunes helhetligplan for oppvekst. Alle elever som gjennomfører frivillig arbeid gjennom valgfaget, innsats for andre, mottar en frivillighetsattest som viser til deres engasjement for lokalsamfunnet.

7.3.2 Frivillig innsats fra foresatte

Foresatte bidrar i stor grad med frivillig arbeid inn mot skole og barnehage i Færder kommune. Både i form av arbeid i FAU og SU, men også i utvidet forstand med arrangement, aktivitet og dugnader.

7.4 Teknikk og miljø

7.4.1 Drift og anlegg, Eiendomsforvaltningen og Kommuneutvikling

Drift og anlegg og Eiendomsforvaltningen i kommunen har et utstrakt samarbeid med frivillighet. Dette samarbeidet omfatter forvaltning av bygninger og anlegg, samt skjøtsel av stier og løyper og gjelder både idretts- og friluftslivs anlegg, men også bygninger og anlegg av kulturhistorisk verdi. Det ligger forvaltnings- og skjøtselsavtaler til grunn for samarbeidet, og samarbeidet er individuelt kompensert ut fra omfanget på de ulike avtalene. Frivilligheten er i tillegg en viktig høringsinstans i mange plansaker for Kommuneutvikling.